reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Feelreal: získejte čich i další vjemy ve virtuální realitě

10.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Feelreal: získejte čich i další vjemy ve virtuální realitě
Za pouhou hodinu získali potřebné finance na Kickstarteru autoři masky Feelreal, která je zamýšlena jako doplněk pro systémy virtuální reality. Může nám zprostředkovat různé vůně, teplý i studený vítr či další víceméně hmatové vjemy včetně vodní tříště. 
Feelreal je tak označena za multisensorickou VR masku, která má zaměstnat jednak náš nos a pak i pomocí vibračních motorů, proudícího vzduchu, vody a tepelných těles ovlivnit to, co vnímáme svou tváří. Nejde přitom o celý VR systém, ale pouze o doplněk, který je určen i pro ty, kteří už svůj VR headset mají. 
 
 
Projekt Feelreal měl na Kickstarteru za cíl vybrat 20.000 dolarů, což se zvládlo během pouhé hodiny a nyní už bude tato částka pomalu čtyřnásobná s tím, že kampaň má pokračovat ještě dalších 29 dní. Ostatně tvůrci ukázali už hotové zařízení, na němž pracovali po dobu čtyř let, takže nejde jen o nějakou představu a my můžeme brát kampaň na Kickstarteru spíše jako marketingovou snahu upoutat pozornost. 
 
Co nám tedy Feelreal nabídne? Tato maska se připevní přímo na headset zespoda a umožní najednou využít devět kapslí z celkových 255, z nichž každá nabídne jinou vůni. Bohužel tak nejde o devět složek, z nichž by se dalo namíchat téměř cokoliv, ale prostě o konkrétní vůně, jako je káva, pálící se dřevo nebo třeba tiramisu. 
 
základní sada aromat
 
Vystaveni větru pak můžeme být díky integrovaným ventilátorům a k nim se mohou přidat zahřívací tělesa, aby byl vítr teplejší. Ta mohou ale případně pracovat sama pro pocit sálavého tepla. Dále tu máme možnost nechat se postříkat vodním sprejem a čistě dotekové vjemy pak zajistí vibrační motory. Pokud se pustí naplno, máme tu rázem simulovaný úder.  
 
 
V takovém případě ale není zapotřebí jen hardware, který vjemy poskytne, ale neméně důležitý je i software, který je dokáže využít. Není překvapivé, že toho bude schopen Skyrim, vděčný to objekt virtuální reality a pak také tituly Beat Saber nebo Death Horizon. Připraveny pro ně budou tzv. Feelreal Mood, čili software, který určí, co, jak a kde se využije. 
 
Autoři zařízení připravili také jisté "Dreams Experiences", což představuje možnost toulat se po různých exotických lokalitách s využitím daných možností. K dispozici bude také Feelreal Video Editor, který umožní nám samotným si tvořit zmíněné Feelreal Mood spojené třeba s konkrétními filmy nebo videoklipy a ty budeme moci sdílet. Herní vývojáři budou moci zakomponovat podporu tohoto zařízení do svých titulů postavených na Unity či Unreal Engine. 
 
 
Zde je také seznam kompatibilních headsetů, jichž je skutečně dost, a to včetně Oculus Rift a HTC Vive. Samotné zařízení Feelreal si budeme moci pořídit v obchodě za 299 USD, na Kickstarteru byl nabízeno už za 209 USD. První zákazníci se dočkají v srpnu. 
 
Zdroj: Feelreal 


reklama