reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Filipíny obviňují Čínu z použití silných laserů, které dočasně oslepily posádku lodi

15.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Filipíny obviňují Čínu z použití silných laserů, které dočasně oslepily posádku lodi
Čína využívá moderní vojenskou techniku a mezi nimi i silné lasery. Použila je už několikrát a v minulém týdnu to bylo proti filipínské lodi v Jihočínském moři. Silný zelený laser zde dočasně oslepil posádku zásobovací lodi.
Moderní vojenství přináší také moderní technologie a pro budoucnost to vypadá na vyšší používání laserů pro nejrůznější účely. Filipínská pobřežní stráž se s vojenskými lasery setkala před několika dny, což ukazuje případ z 6. února. Tehdy měl být na zásobovací loď BRP Malapascua dvakrát namířen silný zelený vojenský laser, jenž měl podle Filipínců dočasně oslepit posádku na můstku. Loď měla přivézt zásoby na BRP Sierra Madre, která se nachází za mělčině Second Thomas Shoal.
 
Čínský laser
 
Tam ale loď nedoplula a vedle laserů se také musela potýkat s těsnou blízkostí čínské vojenské lodi, kdy se hovoří o vzdálenostech pod 140 metrů. Filipíny jen za rok 2022 podali na Čínu skoro 200 diplomatických protestů a toto bude další z nich. V posledních letech se přitom Filipíny začaly spíše přiklánět k Číně (a odvracet od spojence v podobě USA), za což mohl dřívější prezident Rodrigo Duterte, nyní to však vypadá spíše na návrat zpět (Filipíny prodloužily spojeným státům možnost využívat jejich zdejší vojenské základny). Čína si nárokuje zdejší území, takřka celé Jihočínské moře, ačkoli její nároky mezinárodní tribunál odmítl jako neopodstatněné už v roce 2016. Připomeňme, že bojové lasery dnes vyvíjí nejedna mocnost a zdaleka nejde jen o Čínu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama