reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Finanční výsledky firmy SK Hynix ukazují mizérii výrobců pamětí

25.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Finanční výsledky firmy SK Hynix ukazují mizérii výrobců pamětí
Společnost SK Hynix patří do trojice nejvýznamnějších výrobců pamětí DRAM a jako taková byla výrazně postižena poklesem jejich cen. To se tak logicky projevilo i na jejích tržbách, které šly velice prudce dolů. 
SK Hynix ohlásil tržby spojené s druhým letošním kvartálem, který této firmě přinesl 6,45 bilionů wonů, což dělá 5,46 miliard dolarů. Provozní zisk pak činil 638 miliard wonů a čistý zisk 537 miliard, čili 540 a 455 milionů dolarů. Slovo mizérie v titulku by se dle toho možná slušelo dát do uvozovek, protože ačkoliv to celé znamená prudký propad jak tržeb, tak zisků, tak se nedá říci, že by SK Hynix strádal. Ovšem je třeba se podívat na celý obrázek a dle něj je sešup ziskovosti hrozivý.
 
 
Dané výsledky můžeme srovnat s předchozím kvartálem i se stejným kvartálem předchozího roku. Mezikvartálně jde o pokles tržeb jen o pět procent, ovšem provozní zisk šel dolů o polovinu, za což mohou jen poloviční marže oproti prvnímu kvartálu. Ty jsou už na pouhých deseti procentech, takže pokud by klesaly stejným tempem jako doposud, od tohoto kvartálu bude SK Hynix bez zisku. 
 
Při meziročním srovnání je to ještě mnohem horší. Marže před rokem byly 44procentní a tržby mnohem vyšší, takže provozní zisk šel dolů o 89 procent a jen o procento lepší je to v případě čistého zisku. 
 
Za to všechno může pokles poptávky po pamětech, který přinesl i prudké snižování cen a dá se říci, že roky hojnosti jsou ty tam. SK Hynix přitom mezikvartálně zvýšil celkovou bitovou kapacitu vyrobených pamětí o 13 procent, jenomže jejich průměrná cena klesla o 24 procent. V případě NAND Flash šlo o ještě vyšší nárůst bitové kapacity o 40 procent, což přinesl nástup nových pamětí s vyšším počtem vrstev, ale i zde šly ceny dolů o čtvrtinu. 
 
SK Hynix plánuje "flexibilní úpravy výroby", což prostě znamená snížení investic i kapacit. Ve čtvrtém kvartálu dojde i na DRAM linky v továrně M10 v Icheonu, které budou nově vyrábět obrazové CMOS senzory. Rovněž i počet zpracovaných waferů s paměťmi NAND Flash letos klesne o 15 procent. 
 
Firma ale přesto chce inovovat a do konce roku vyrábět z 80 procent 1Xnm paměti a soustředit se především na 72vrstvé NAND Flash s vidinou nástupu 96vrstvých 4D NAND Flash a později i 128vrstvých 4D NAND Flash s buňkami TLC. 
 
Zdroj: TZ SK Hynix


reklama