reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox 75 má přepracovaný adresní řádek - méně psaní a lepší hledání

8.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Firefox 75 má přepracovaný adresní řádek - méně psaní a lepší hledání
Prohlížeč Firefox v posledních dnech zaujal spíše svým pokračujícím poklesem popularity, kvůli čemuž se již z pozice světové dvojky dostal na třetí místo za Edge. Nyní se ale podíváme na to, co přináší verze Firefox 75. 
Firefox 75 tak má nabídnout jako hlavní novinku přepracovaný adresní řádek, přičemž tato verze už je dostupná pro aktualizaci. Následující animovaný obrázek pak ukazuje, jak bude tento řádek nově fungovat. Slovy Mozilly budeme moci "psát méně a lépe hledat", takže se podívejme na to, co konkrétně je tu nového. 
 
 
 
Nový adresní řádek by měl v případě zadávání řetězců pro vyhledávání zobrazovat větší nabídku výsledků a pokud se nám zrovna nechce používat výchozí vyhledávat, máme možnost použít ze spodní nabídky i jinou službu, a vyhledávat tak pomocí Bingu, na Amazonu, Twitteru či Wikipedii. To je zajímavá, ale rozhodně ne ojedinělá funkce, přičemž jiné prohlížeče ji nabízejí také, i když v poněkud jiném provedení.
 
Například Opera umožní využívat v podstatě jakýkoliv vyhledávač, který pak můžeme v adresním řádku zvolit namísto výchozího pomocí zkratky. Můžeme si tak nastavit, že pokud napíšeme třeba "w Jára Cimrman", informace o českém velikánovi se budou hledat na Wikipedii, respektive nyní je to tak už ve výchozím nastavení prohlížeče.
 
Firefox 75 dále slibuje "chytřejší vyhledávání", což znamená, že zadaný řetězec pro vyhledávání se bude ve výsledcích pro lepší přehled ihned zvýrazňovat tučně a vedle něj i návrhy, s jejichž pomocí si můžeme vyhledávání dále upřesnit. 
 
A nakonec, pokud klikneme do adresního řádku a ještě nezačneme psát, Firefox ukáže odkazy na osm nejpoužívanějších stránek a pokud je z nich některá navíc otevřena, bude zvýrazněna a po kliknutí na ni se nám rovnou zobrazí příslušný tab. To může pomoci těm, kteří mají zlozvyk neustále otevírat nové taby se stránkami, jež už mají dávno otevřené jinde.
 
Mozilla nakonec připomíná, že namísto myši můžeme adresní řádek aktivovat jako jinde pomocí kombinace Ctrl+L, což je pochopitelně pohodlnější a rychlejší způsob, pokud pak stejně své ruce přesuneme na klávesnici.
 
Zdroj: Mozilla 


reklama