reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox 93 brání pádům prohlížeče uvolňováním nepoužívaných panelů

6.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Firefox 93 brání pádům prohlížeče uvolňováním nepoužívaných panelů
Vychází nová verze internetového prohlížeče Mozilla Firefox 93. Ta má několik nových funkcí a jednou z nich by mělo být uvolňování nepoužívaných panelů, což má zvýšit stabilitu aplikace. Nechybí ani vylepšená bezpečnost.
V Mozille už několikrát zkoušeli vylepšovat chod prohlížeče uvolňováním nepoužívaných panelů, čímž došlo k uvolnění potřebné paměti. Bohužel se jim dosud nepodařilo nastavit hranici toho, kdy má dojít k uvolnění tak, aby to nebylo spíše otravné, protože uživatel pak musí čekat na znovunačtení celého panelu, který byl ještě nějakou dobu předtím načtený. Přesto se tato funkce dostala do nejnovější verze prohlížeče Firefox 93. Spustí se ale až tehdy, když jde opravdu do tuhého a prohlížeč by kvůli nedostatku paměti zhavaroval. Tedy v případě, že je lepší si už později počkat na znovunačtení jednoho panelu, než nechat celý prohlížeč zhavarovat a načítat pak všechny panely.
 
Mozilla Firefox logo
 
Firefox 93 dále zvyšuje bezpečnost a blokuje HTTP stahování z prostředí stránek, ke kterým se přistupuje přes HTTPS. Ve výchozím nastavení je zrušena i podpora šifrování 3DES, neznamená to ale její úplný konec. Prozatím totiž bude nadále k dispozici na vyžádání. Dá se ale očekávat, že v budoucnu zmizí úplně.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama