reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox Monitor ohlídá naše online účty, zda nebyly hacknuty

26.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Firefox Monitor ohlídá naše online účty, zda nebyly hacknuty
Hackování online služeb s nebezpečím následného zjištění hesel je bohužel něco, co vídáme často. Dnes už také může mít i běžný uživatel složitý přehled o tom, na jakých službách vůbec má účet a hlavně o tom, které byly napadeny. 
Právě proto Mozilla představuje funkci Firefox Monitor, která bude tyto věci sledovat za nás. Firma se za tímto účelem spojila s Troyem Huntem (Microsoft Regional Director), aby vytvořila uživatelsky přívětivou službu, která bude na základě e-mailových adres sledovat, zda jejich majitel není ohrožen některým z úniků dat. 
 
 
A co s tím má vůbec co do činění regionální ředitel firmy Microsoft? Troy Hunt totiž provozuje známou databázi Have I Been Pwned, kde si můžeme obvykle zjišťovat, zda se právě naše údaje neobjevily v některém z úniků dat po napadení služeb. 
 
Funkce Firefox Monitor tak v podstatě jen využívá dané databáze, ale co představuje ona samotná? Je to snad plug-in do Firefoxu, webová aplikace nebo klasická aplikace? 
 
 
Jak ukazuje video, jde o webové stránky, čili online službu, která může jen jednorázově bez uložení e-mailové adresy ověřit příslušnou věc, anebo se můžeme rovnou přihlásit, aby tento monitoring byl prováděn neustále a my byli případně co nejdříve upozorněni. A právě to je na Firefox Monitoru to nejzajímavější.
 
Je totiž důležité, abychom o úniku informací věděli pokud možno hned a mohli si případně změnit heslo k inkriminované službě, což je to základní a nejmenší, co můžeme udělat a obecně jsme k tomu vyzýváni každým slušným provozovatelem služeb, jež byly napadeny. Řada firem se to ale napak snaží do poslední chvíle udržovat v tajnosti, i když už se díky databázím uvolněným útočníky ví, že útok proběhl, jen o něm neproběhly informace v médiích a nebyl oficiálně zmíněn. 
 


reklama