reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu uvedlo svůj nejmenší počítač Esprimo G558

7.10.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Fujitsu uvedlo svůj nejmenší počítač Esprimo G558
Esprimo G558 se vyznačuje nízkými rozměry a objemem menším než jeden litr. Tento počítač tedy může umístit skoro kamkoliv, dokonce i na zadní stranu kompatibilního monitoru, a ke spojení využít jediný kabel USB Type-C.
Fujitsu se rozhodlo nabídnout solidní pracovní počítač v malém balení, takže zabírá minimum prostoru na stole a lze jej snadno přenášet. S rozměry 146,9 x 164,5 x 36 mm a objemem 0,86 litru se jedná o nejmenší desktopové PC v nabídce této značky, ve srovnání s běžnými modely typu microtower je dokonce o 96 % menší. Podle výrobce se Esprimo G558 vyznačuje také minimální spotřebou, tepelným výkonem i hlučností, takže jej může uživatel nainstalovat takřka kamkoliv. V kombinaci s kompatibilním monitorem Fujitsu P24-9 TE lze počítač připevnit přímo za stojan a k propojení použít kabel USB Type-C, který zprostředkovává napájení i přenos obrazu.
 
 
Esprimo G558 tedy můžeme považovat i za zajímavou alternativu k all-in-one PC. Na rozdíl od nich lze počítač upgradovat během celé životnosti monitoru. Trvanlivost počítače prodlužuje také možnost jeho snadného otevření a opravy hardwaru, případně upgradu paměti či úložiště. O pohon novinky od Fujitsu se stará osmá generace procesorů Intel Core, a to od čtyřjádra i3-8100T až po šestijádro i7-8700T. V nabídce se navíc objevuje také konfigurace s cenově dostupným dvoujádrem Pentium G5400T. K dispozici je rychlá operační paměť DDR4 2 666 MHz, podpora SSD disků M.2 PCI Express NVMe, několik portů USB, HDMI, DisplayPort, Ethernet a audio jack. K počítači je možné připojit až dva monitory zároveň.
 
 
Vzhledem k cílení na pracovní sféru nepřekvapí ani důraz na bezpečnostní funkce. Zmínit můžeme integrovaný kryptografický modul TPM (Trusted Platform Module), slot na zámek Kensington nebo volitelné řešení ochrany dat EraseDisk, které trvale odstraní data po skončení životnosti počítače. Připraven je operační systém Windows 10 Pro. Fujitsu Esprimo G558 bylo vyvinuto, otestováno i vyrobeno v německém Augsburgu, může se tedy pochlubit prestižní nálepkou „Made in Germany“, která je dnes na elektronice spíše vzácností. Malý počítač Esprimo G558 je v tuto chvíli dostupný na evropských trzích s cenou začínající na částce okolo 15 000 Kč. K dispozici jsou také montážní sady pro monitory z řad Fujitsu P a B.
 
Fujitsu zahájilo rovněž prodej počítačů Esprimo Q558 s obdobnou výbavou, ale volitelnou optickou mechanikou a integrovaným napájecím zdrojem.
 
Zdroj: Tisková zpráva


reklama