reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu v příštím roce odstartuje výrobu NRAM s uhlíkovými nanotrubičkami

12.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Fujitsu v příštím roce odstartuje výrobu NRAM s uhlíkovými nanotrubičkami
O pamětech NRAM jsme slyšeli už před několika lety, kdy se o nich mluvilo jako o možné náhradě pro paměti RAM i NAND Flash. To znamená, že by byly velice rychlé a především stálé, takže by nevyžadovaly napájení, aby si udržely informaci. 
Takový Intel vsadil na své paměti 3D XPoint, které vyvinul společně s Micronem. Samsung má zase Z-SSD s velice rychlými paměťmi Flash, což jsou ale v podstatě staré známé paměti s SLC buňkami. Americká společnost Nantero chce ale nabídnout něco zcela jiného, a sice paměti NRAM, které mají využít jeden ze "zázračných" materiálů, a sice uhlíkové nanotrubičky.
 
 
Společnost Nantero podporují svými investicemi společnosti jako Dell, Cisco nebo i Kingston a pak tu máme firmu Fujitsu, která chce už v příštím roce vyrábět komerčně dostupné produkty s NRAM. Fujitsu má pro ně připraven už dávno vyspělý 55nm výrobní proces a nabídnout chce vysoce výkonné paměti s výkonem odpovídajícím pamětem RAM, ještě lepší energetickou efektivitou a pak je tu zmíněná schopnost udržení informace bez napájení, což je ostatně s energetickou efektivitou neodmyslitelně spojeno. 
 
A co konkrétního se má dostat na trh? Mluví se o NRAM na modulech DIMM, přičemž společnost Nantero už má k dispozici DDR4-kompatibilní design s kapacitou 16 GB. 
 
 
Ve videu nám pak Fujitsu vysvětluje, jaké jsou výhody pamětí NRAM. Jde především o vysoké rychlosti zápisu dat, nižší spotřebu v porovnání s konkurenčními technologiemi a také schopnost pracovat při vysokých teplotách, ovšem nic konkrétního se nedozvíme. Své využití mohou NRAM najít i v náročných oblastech jako Big Data, IoT, síťových zařízeních, atd. Díky dobrému snášení vysokých teplot se mohou uplatnit také v podnikovém a průmyslovém nasazení či v automotive. 
 
Fujitsu také věří, že NRAM mají potenciál nahradit DRAM, i když ty se budou na trhu jistě držet zuby nehty nehledě na to, co za výhody nám NRAM mohou nabídnout. Počkejme si ale s hodnocením na reálné produkty či alespoň na zveřejnění jejich specifikací. A především, nejdříve budou mít o NRAM zájem velké společnosti a zvláště mecenáši firmy Nantero a až pak někdy bychom se mohli dočkat my, běžní zákazníci. Bylo by ale zajímavé mít k dispozici operační paměti, které by po vypnutí PC nic nezapomněly. Pak už bychom mohli zcela zapomenout na dnešní podobu režimů spánku či hibernace. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama