reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie budoucnosti: paměti z nanotrubiček mohou nahradit SSD i RAM

3.6.2015, Jan Pánek, aktualita
Technologie budoucnosti: paměti z nanotrubiček mohou nahradit SSD i RAM
Nantero ukázalo novou technologii, kdy data umístilo do uhlíkových nanotrubiček, což umožnilo zvýšit hustotu dat a rychlost. Také by se mohly dočkat nasazení v nositelnostech nebo v IoT. Nové paměti budou možná představovat malou revoluci na poli elektroniky.
Nantero je společnost, která již 14 let zkoumá uhlíkové nanotrubičky, pro tento účel byla i založena. Na vývoji spolupracuje velikány jako IBM, HP, ASML, On Semiconductor nebo Intel, s několika univerzitami nebo s vládou USA. I to dokazuje, jakou má projekt budoucnost. Nemluvě o tom, kolik dalších firem se o něj zajímá. Firma celkem drží 175 patentů v oblasti nanotrubiček.

Produkt, kterým se společnost chlubí, se nazývá NRAM (nonvolatile RAM - neboli stálá RAM). Jedná se o paměť založenou na nanotrubičkách, ta je nízkonapěťová a vysokorychlostní, Greg Schmergel, CEO společnosti Nantero, prozradil, že je až několikasetnásobně rychlejší než dnešní SSD.

Nanotrubičky jsou válcového tvaru s poloměrem od jednoho do dvou nanometrů, vyrobeny jsou z uhlíkových atomů. Nanotrubičky jsou vhodné jako úložiště, protože jsou dobrými vodiči elektřiny. Navíc malá velikost trubiček umožňuje shromažďovat velké množství informací na malém místě. Také se zlepší energetická náročnost.





"NRAM je velmi odolná," řekl Greg Schmergel. "Byla testována na misi Atlantis od NASA nebo byla bombardována radiací, ale NRAM zůstala stabilní i za vysokých teplot."

"Mimo počítače a mobilní zařízení mohou být nanotrubičky použity i pro nositelnosti nebo zařízení internetu věcí, kde je potřeba kapacitnější interní úložiště. NRAM může být taky použita v headsetech pro virtuální realitu nebo v centrech pro dlouhodobou úschovu dat," dodal Greg Schmergel.

Hlavně v mobilních zařízeních by NRAM mohly být vítanými, protože by mohly značně prodloužit výdrž na jedno nabití. Protože udrží data bez nutnosti elektřiny, jsou mnohem efektivnější, a to hlavně pokud by se používaly namísto RAM pamětí, které konzumují stále ještě dost energie.

Nantero má za cíl nahrazení klasických plotnových disků, SSD i RAM pamětí. U úložišť dat se bude jednat o podobný skok, jako byl mezi HDD a SSD, ale NRAM přinese i oproti SSD značné výhody. Ty se netýkají pouze větší rychlosti čtení a zápisu dat, ale týkají se i odolnosti a počtu zapisovacích cyklů, těch by mělo být znatelně více. Takže by nová technologie měla mít všechny dobré vlastnosti SSD, ale zároveň by odstranila jejich nedostatky. Takže by mohla definitivně skoncovat se starými plotnovými disky.

"Vyvinuli jsme čipy, které jsou kompatibilní s DDR3 i DDR4, pouze jsou vyrobeny z nanotrubiček," prohlásil Greg Schmergel.

"Výrobci budou moct zapojit paměti z uhlíkových nanotrubiček na obvody z NAND flash pamětí, takže se NRAM může objevit všude. Celá technologie bude kompatibilní se vším, co existuje i dnes," pochlubil se Greg Schmergel. "NRAM čipy mohou přijít během páru příštích let."





Dále dodal, že nejdříve se pochopitelně bude jednat o prémiové zboží, ale jak se zvýší objem výroby, podle Schmergela by paměti NRAM mohly být dokonce levnější než RAM a NAND paměti. Během posledních dvou let se společnosti podařilo výrobní náklady snížit desetinásobně.

Nantero odhalilo dlouhodobé plány a také oznámilo, že dostalo finanční injekci z doplňkového investování, a to ve výši 31,5 milionu dolarů (asi 780 milionů Kč) od různých společností, které se taktéž chtěly podílet na vývoji, i když nepřímo. I tato částka dokazuje, že se skutečně jedná o významný projekt. Celkem si už projekt zajistil finance o objemu 78 milionů dolarů (skoro 2 miliardy Kč).

Greg Schmergel vypadá dostatečně sebejistě ohledně budoucích plánů, takže by se technologie skutečně mohla dostat do počítačů. Jen dodejme, že sama společnost NRAM vyrábět nehodlá, pouze bude licencovat výrobu jiným výrobcům.

Zdroje: PCWorld, Nantero.com
reklama