reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Funguje detekce autonehody v Apple iPhone 14? Youtuber to vyzkoušel

23.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Funguje detekce autonehody v Apple iPhone 14? Youtuber to vyzkoušel
Jednou z novinek telefonů Apple iPhone 14 a poslední generace chytrých hodinek Apple Watch je detekce autonehody. Funguje to však? Youtuber se to pokusil vyzkoušet a nechal nabourat staré auto do kupy vysloužilých vraků.
Před více než dvěma týdny Apple představil několik produktových novinek, mezi nimi např. chytré hodinky Apple Watch (8, SE 2, Ultra) nových generací a telefony iPhone 14. Obě tyto řady produktů přišly s novou funkcí, detekcí autonehody. Tato zařízení mají nejen 3osý gyroskop, ale také nový akcelerometr schopný naměřit přetížení až 256 G. Senzory také fungují 4krát rychleji než v předchozí generaci. To vše se spojilo s algoritmy umělé inteligence, které byly natrénovány na záznamech z mnoha různých typů autonehod.
 
 
Pokud systém na základě dat a algoritmu vyhodnotí, že došlo k autonehodě, zobrazí upozornění a začne hlasitě pípat. Pokud člověk do 20 sekund (v USA např. jen 10 sekund) nezruší volání, telefon automaticky zahájí tísňové volání. Není-li člověk schopen komunikace, telefon sám přehraje zvukovou zprávu o tom, že jste účastníkem autonehody a přibližnou polohu. Otázkou samozřejmě je, nakolik toto funguje. Na YouTube kanálu TechRax se rozhodli to vyzkoušet.
 
Vzali starý sedan Mercury Grand Marquis, vytvořili systém pro jeho dálkové ovládání a rozhodli se vrazit do zbytků karoserie starého BMW. Poněvadž šlo jen o kostru, ta už byla dost lehká, a protože auto trefilo jen část vozu, starý sedan si nárazu "skoro ani nevšiml" a pokračoval dál. Odnesl to v podstatě jen škrábanci a rozbitým blinkrem. Druhý pokus s větším množstvím aut byl úspěšnější, testované auto s iPhonem se zastavilo. Nejprve se zdálo, že telefon nehodu nezaregistroval, ale po chvíli skutečně začal pípat.
 
 
Třetí pokus byl nejúspěšnější, a to už testovanému autu i vystřelily airbagy. I v tomto případě začal iPhone upozorňovat na brzké vytáčení tísňové linky (v USA je prodleva jen 10 sekund). Vypadá to, že detekce autonehod skutečně funguje a nyní je spíše otázkou, kolik bude mít falešných pozitiv (zda detekuje autonehodu, ačkoli k ní nedojde).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama