reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gabe Newell prozradil víc o vyvíjených neurorozhraních pro hry

27.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Gabe Newell prozradil víc o vyvíjených neurorozhraních pro hry
Gabe Newell z Valve se netají svými snahami o vyvinutí nových typů počítačových rozhraní, které by využily přímé napojení na mozek. O tom se bavil i v nedávném interview s novozélandskými 1-News.
Gabe Newell je tak evidentně stále na Novém Zélandu, kde se ocitl na samotném počátku pandemie, když tam v loňském březnu přicestoval ze Seattlu. Mluvil opět o tématu Brain Computer Interface (BCI), čili o vývoji rozhraní mezi počítačem a mozkem, a to se zaměřením na hry. 
 
 
My již dobře víme, že společnost Valve taková rozhraní vyvíjí, podobně jako Muskův Neuralink, přičemž Newell se nechce zastavit jen u her. Přiznává, že dnes nám takové rozhraní může připadat jako čisté sci-fi, ovšem dle něj by byla velká chyba ignorovat možnosti, které se nám tu nabízejí. 
 
Valve aktuálně pracuje na BCI headsetech založených na OpenBCI, přičemž aktuálně jde konkrétně o tvorbu softwaru, který umožní snadněji interpretovat mozkové signály, na čemž budou moci stavět další vývojáři. Nejde přitom jen o možnost ovládání herní postavy či hry celkově. BCI headset může také detekovat to, že hráč se začíná nudit a cítí, že hra není dostatečně obtížná (nebo naopak), na což pak může software reagovat. Newell chce ale jít ještě dále a pomocí BCI v našem mozku tvořit světy na hranici naší představivosti, oproti nimž bude reálný svět "plochý, bezbarvý a rozmazaný". 
 
Mike Ambinder z Valve využívá OpenBCI Ultracortex BCI Array při hraní hry
 
Stále to ale vypadá tak, že Valve zatím ještě zkoumá možnosti a cesty, jak využít nabízející se technologie, a Newell spíše tak jen z filosofického hlediska uvažuje o tom, že taková zařízení budou muset mít rovněž robustní zabezpečení proti zneužití a napadnutí zvenčí. Komerčních BCI produktů od Valve se tak brzy nedočkáme, ostatně celá tato oblast se aktuálně prudce vyvíjí, což znamená, že případný produkt by už před svým vypuštěním na trh byl dávno překonaný. 
 
Zdroj: 1-News 


reklama