reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce 10 se na západě dostaly na doporučené ceny a co u nás?

10.5.2018, Jan Vítek, aktualita
GeForce 10 se na západě dostaly na doporučené ceny a co u nás?
Samotná společnost NVIDIA ohlásila, že grafické karty GeForce 10 Series se dostaly na MSRP, čili doporučené ceny. Zdá se tak, že druhá vlna těžby kryptoměn, která zamávala s cenami a dostupností grafik, už je pasé. 
Mohli bychom to ale snadno zakřiknout, neboť hodnota kryptoměn se pomalu zase šplná nahoru a Ethereum si už opět sáhlo na 800 dolarů, kde bylo naposledy v březnu na cestě dolů. Zájem o karty ze strany těžařů také může oživit ten scénář, kdy chystané specializované ASIC nebudou tak dobré, jak je slibováno, nebo jim udělají přítrž samotní správci Etherea.
 
 
Ať se stane cokoliv, aktuálně jsou v západních obchodech ceny grafických karet NVIDIA s čipy Pascal na doporučených hodnotách, takže je zřejmé, že už jich je v nabídce dost a prodejci nemohou zvyšovat ceny kvůli vyšší poptávce než nabídce. Týká se to všech karet, o které byla dříve nouze, čili modelů GeForce GTX 1080 Ti, GeForce GTX 1080, GeForce GTX 1070 Ti, GeForce GTX 1070 i GeForce GTX 1060.  
 
Zákazníci také mohou očekávat, že dodací lhůta nepřekročí jeden týden a samotná NVIDIA se touto sklutečností pochlubila a uvedla, že je čas na upgrade. Je pochopitelné, proč to dělá, neboť dosud se mohla těšit z toho, že se na trhu prodalo téměř vše, co se zvládlo vyrobit. Jenomže to už nyní neplatí a naopak lze očekávat, že prodeje nových karet bude kazit nabídka bazarových karet. NVIDIA tak chce oslovit především ty, kteří právě kvůli vysokým cenám odkládali upgrade svého počítače a zájem má přirozeně na tom, aby sáhli po nové kartě. 
 
 
Ve svém vyjádření NVIDIA poukazuje na nové hry, které mohli potenciální zákazníci kvůli odloženému upgradu minout, jako jsou PlayerUnkown’s Battlegrounds, Destiny 2 nebo Final Fantasy XV. A je tu ještě jeden důvod, který NVIDIA může mít ke svému vyjádření. Očekává se brzký nástup nové generace grafických karet s čipy Turing a i když bezpochyby hned nenastoupí celá nová rodina, očekávat můžeme alespoň nástupce karet GTX 1080 a GTX 1070. A ty aktuální bude v takovém případě nutné dostat ze skladů. 
 
Co se týče cen karet GeForce v našich obchodech, ty se vyvíjejí velice rozdílně. Nedávno jsme zaznamenali prudký pokles, ovšem ten v některých případech pokračuje už jako mírnější sestup cen, v jiných se zastavil a pak tu jsou i karty, jež v řadě obchodů opět skokově zdražily, takže se jejich ceny mohou na trhu značně lišit. I dříve patřila mezi nejlevnější modely s GTX 1060 6GB karta od firmy Gainward, která už se dá koupit za srovnatelnou cenu téměř odpovídající historickému minimu v našich e-shopech. 
 
V případě karet GTX 1070 se sestup cen bohužel obecně spíše zastavil a leckde i obrátil, což platí i pro mnohé GTX 1080. Naopak z nich nejnovější GTX 1070 Ti je někdy prodávána i nejlevněji v historii, čemuž se nelze divit, když přišla na trh uprostřed těžební mánie. Především se ale GTX 1070 Ti dají koupit za srovnatelné ceny s prostými GTX 1070, takže volba je zde jasná. 
 
Zdroj: NVIDIA 


reklama