reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce 1080 Ti se možná také vrací do výroby

7.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
GeForce 1080 Ti se možná také vrací do výroby
Krize grafických karet má celkové řešení v nedohlednu, a tak tu máme alespoň ta dílčí. Zablokování těžby na kartách Nvidia se ukázalo jako neúčinné, a tak tu máme spuštění výroby starších karet GeForce GTX 1650. Možná se přidá i GTX 1080 Ti.
Nedostatek grafických karet asi jen tak neskončí. Nvidia to zkusila s omezením těžby na nových kartách, ale jak jsme viděli, tato ochrana velmi rychle padla a ukázala se být neúčinná. O něco efektivnější by mohlo být znovuzavedení výroby starších modelů, které by mohlo přinést větší množství karet do středního segmentu, zlepšit dostupnost a snížit ceny. První takovou vlaštovkou jsou karty GeForce GTX 1650. Nyní to vypadá, že by se mohlo dostat i na GeForce GTX 1080 Ti.
 
EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2
 
Na internetu se totiž objevila informace o tom, že jeden z uživatelů karty EVGA GeForce GTX 1080 Ti poslal svou vadnou kartu k reklamaci, ta ale byla vyřešena nečekaným způsobem. V dnešní době bychom při akutním nedostatku karet mohli čekat vrácení peněz, ale majitel dostal zbrusu nový kus. Podle čísla 11G-P4-6693-K7 by mělo patrně jít o EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2 a sériové číslo začínalo číslovkou "21", což naznačuje rok výroby 2021.
 
 
Nyní je tedy otázkou, jak je možné, že EVGA letos vyrobila kartu tohoto typu, resp. kde přišla k těmto čipům na architektuře Pascal. Mohlo jít o železnou zásobu čipů pro reklamační řízení, také může jít o novou várku čipů, kterou chce Nvidia řešit nedostatek grafických karet. To uvidíme možná až v následujících týdnech, pokud se v obchodech objeví GeForce 1080 Ti.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama