reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Omezení těžby ETH na RTX 3060 zcela padlo, objevil se rig se sedmi kartami

31.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Omezení těžby ETH na RTX 3060 zcela padlo, objevil se rig se sedmi kartami
NVIDIA sice dala k dispozici ovladače, které neobsahovaly omezovač výkonu těžby Etherea na RTX 3060, ovšem i poté přetrvávala jistá omezení, která ztěžovala těžbu ve velkých počtech karet. Tato omezení ale už evidentně padla. 
NVIDIA tak sama připravila své zákazníky o ochranu před těžaři, díky níž by se na trh pro hráče mohlo dostat víc karet GeForce RTX 3060. Vývojářská verze ovladačů, které neobsahujíc omezovač výkonu těžby Etherea totiž byla ke stažení přímo na stránkách NVIDIE a těžaři postupně přišli na to, jak pomocí HDMI atrap obejít omezení, která v ovladačích ještě zůstala. Stále ale šlo o karty zapojené přímo na základní desku alespoň pomocí 8 linek PCIe. Nefungovalo to tak na kartách připojených pomocí užšího rozhraní a plochých kabelů, což je právě i tento rig se sedmi RTX 3060 od firmy ZOTAC: 
 
 
Šlo tak o poslední problém, který bylo potřeba vyřešit, neboť pro co nejnižší náklady na pořízení hardwaru i jeho provoz jsou využívány karty ve velkých počtech zapojených na jednu desku. O propustnost rozhraní PCIe při těžbě kryptoměn vůbec nejde, takže postačí i jedna linka.
 
 
Svůj rig se sedmi RTX 3060 ukázal jistý těžař na QuasarZone (via @harukaze5719), který využil HDMI záslepky a ukázal, že to jde bez omezení výkonu i na prodlužovacích kabelech. Neuvedl přitom konkrétní řešení a prozradil jen, že to funguje pouze na jednom konkrétním modelu desky. 
 
Jeho rig se sedmi kartami si po optimalizacích bere celkem 1020 W, přičemž dokáže za den v Ethereu vydělat kolem 32 dolarů po započítání nákladů na energii, což tak bude něco mezi 24 a 25 kWh. 
 
Zhruba po měsíci od vypuštění karet RTX 3060 na trh tak byla jejich ochrana s velkým příspěvkem NVIDIE překonána a lze předpokládat, že informace o tom, jak padla její poslední vrstva, stejně vyplynou na povrch. 


reklama