reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 1180 ukázala své PCB, co nám prozradí?

2.8.2018, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX 1180 ukázala své PCB, co nám prozradí?
Fotografie samotné hotové karty NVIDIA GeForce GTX 1180 se ještě neobjevila, ale máme tu něco potenciálně ještě zajímavějšího. Jde o její PCB, které nám toho může o nové kartě mnoho prozradit. 
Je třeba říci, že označení karty GTX 1180 ještě nebylo potvrzeno, takže může jít nakonec také o GTX 2080 či jinak pojmenovaný model. Podívejme se ale spíše na to, co nám ukazuje nový plošný spoj, jenž má této kartě patřit. Ten by dle certifikačních log měl být ve finální podobě. 
 
 
Obecně se ví, že nová karta využije paměti GDDR6 a jejich počet ukazuje na 256bitovou sběrnici (8 x 32), přičemž na první pohled můžeme ještě jasně vidět přípravu pro jeden 8pinový a druhý 6pinový napájecí konektor PCIe. To znamená, že karta může využít 75 W ze slotu PCI Express x16 a z přídavných konektorů pak dalších 75 + 150 W. Referenční GTX 1080 přitom stačí jen jeden přídavný 8pinový konektor, takže pokud z toho můžeme něco usuzovat, je to následující: nové GeForce pravděpodobně budou mít 12nm čipy s podstatným navýšením počtu CUDA jader. Však napájecí konfigurace tohoto PCB odpovídá kartám GeForce GTX 1080 Ti, a dalo by se tak čekat že nástupce karty GTX 1080 bude výkonnější než GTX 1080 Ti. 
 
To je ale sice všechno hezké, ovšem referenční PCB karty GTX 1080 je připraveno dokonce pro dva 8pinové napájecí konektory PCIe, ale ve skutečnosti využívá jen jeden. Není tak žádný důvod, proč by tomu tak nemohlo být i zde a v takovém případě je předchozí úvaha zcela bezpředmětná. 
 
 
Co se týče pamětí, NVIDIA má možnost využít celkově 8 GB nebo 16 GB paměti, možné je obojí. Vedle toho můžeme uvažovat o 12 až 16 Gb/s pamětech GDDR6, takže v takovém případě bude mít nová karta k dispozici propustnost 384 až 512 GB/s a pravděpodobně to bude něco mezi tím.  
 
Dále můžeme na PCB vidět přípravu pro 10fázové napájení, ale stejně jako v případě napájecích konektorů z toho nelze vyvozovat žádné závěry. NVIDIA totiž zdaleka nemusí využít všechny fáze, s čímž jsme se už měli možnost setkat. 
 
Pro obrazové konektory jsou zde připraveny čtyři pozice, z nichž jedna by mohla být v podobě rozhraní VirtualLink s fyzickým portem USB Typu C. To se ostatně na nových kartách očekává a nakonec tu máme rozhraní pro SLI, které vypadá jako NVLINK 2. generace. 
 
Zdroj: WCCFTech


reklama