reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 1630 bude až v červnu, nemá překonat GTX 1050 Ti

31.5.2022, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX 1630 bude až v červnu, nemá překonat GTX 1050 Ti
NVIDIA GeForce GTX 1630 měla být představena už během zítřejšího dne, ale dle serveru VideoCardz bylo její vypuštění na trh odloženo asi o dva týdny. Dočkáme se jí tak v hloubi června. Jaký bude mít výkon? 
Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1630 bude tou nejslabší novou, respektive "novou" GeForce, která se bude moci honosit alespoň značkou GTX, když už ne RTX. Nebude tak vybavena příslušným hardwarem pro DLSS a ray tracing a vycházet bude z generace Turing GTX. NVIDIA totiž zřejmě nechce přenechat low-end firmám AMD a Intel, které si připravily či teprve připravují karty jako Radeon RX 6400 či Xe A370 a A350. 
 
 
Dříve jsme se dozvěděli, že NVIDIA by měla tuto kartu představit a snad rovnou vypustit na trh už během zítřejšího dne, ovšem nyní server VideoCardz zveřejnil snímek, dle nějž bude informační embargo na GTX 1630 platit déle. Není jasné, o čem mluví první řádek v tabulce, což se může týkat představení. Ovšem dočteme se, že koupit si ji budeme moci od 15. června od 15 hodin našeho času, přičemž ve stejnou dobu končí i embargo na "Marketing Activity". Recenze by tak mohly být zveřejněny možná už dříve, ale o tom se nedočteme nic.
 
 
Informace o výbavě GeForce GTX 1630 zůstávají stejné, čili má jít o kartu s GPU TU117-150, které bude řádně osekáno na pouhých 512 CUDA jader, přičemž i GTX 1650 jich má 896. Dále tu také bude jen 64bitové rozhraní pro 4 GB paměti GDDR6 na 12 Gb/s, což nám dává 96 GB/s. 
 
Není tak divu, že se mluví o nižším výkonu i v porovnání s GeForce GTX 1050 Ti generace Pascal, která ovšem právě končí a přestává se vyrábět. Dle uvedených specifikací lze očekávat zhruba o třetinu nižší výkon v porovnání s GeForce GTX 1650. 
 
Nakonec není ani jasné, zda se NVIDIA vůbec rozhodne svou GTX 1630 vypustit na trhy po celém světě. Zákazníky v západních zemích totiž asi moc nenadchne, i když zájemci by se jistě také našli. Intel se ovšem má chystat uvést své první desktopové Arc pouze na čínském trhu, odkud se až někdy později mají rozšířit do světa. Takže jako obvykle počkáme a uvidíme.  


reklama