reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 1660 Super má za úkol porazit Radeon RX 5500 XT

7.10.2019, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX 1660 Super má za úkol porazit Radeon RX 5500 XT
Vypadá to, že tentokrát to bude NVIDIA, která bude moci reagovat na novou nabídku společnosti AMD. Ta má dnes představit Radeony RX 5500, takže odhalí karty dříve než NVIDIA s jejími GeForce.
Dnes je sedmého října, takže pokud má AMD představit nové 7nm modely GPU, mělo by to být logicky právě dnes, i když záleží na tom, jak to dle časových pásem vyjde pro nás ve střední Evropě. My se nyní můžeme podívat na to, jakou reakci dle Igor's Lab chystá NVIDIA, která bude mít možnost případně upravit ceny nových (GTX 1650 Ti a GTX 1660 Super) i stávajících karet série GTX 1600. Hlavní zpráva je ale taková, že GeForce GTX 1660 Super má být výkonnější než Radeon RX 5500, což vzhledem k tomu, co o nových kartách AMD víme, není ani tak překvapující.
 
** odhadované výkony nové GeForce a Radeonů 
 
Můžeme se podívat také na výkon nových karet, což je ovšem pouze odhad na základě dosavadních informací. Ve grafu mimochodem máme také RX 5600 XT, o níž se dosud šířily pouze fámy, přičemž dnes očekáváme představení pouze karet RX 5500. Ale uvidíme.
 
NVIDIA GeForce GTX 1660 Super má dle nejnovějších údajů dosáhnout taktu 1785 MHz (stejný jako GTX 1660) s neznámým základem a nabídnout paměti GDDR6 na neuvedené frekvenci. Z hlediska výkonu by se měla pohybovat akorát těsně nad RX 5500 XT. My můžeme být zvědaví především na to, jakou nám AMD naordinuje cenu nových Radeonů, protože lze očekávat, že by právě RX 5500 XT mohly přijít za oficiálních 200 dolarů, což by jistě donutilo NVIDII reagovat, když ta svou GeForce GTX 1660 nabízí za 220 dolarů, ale tady jen čistě spekulujeme. 
 
GeForce GTX 1660 Super by tak měla zaútočit nově jen s využitím rychlejších GDDR6, zatímco její TU-116-300 má mít stejnou konfiguraci 1408 CUDA jader, 80 TMU a 48 ROP. Tím by ale zcela jistě ohrozila kartu GTX 1660 Ti, oproti níž má mít jen o 4 procenta slabší. Leda by snad NVIDIA podstatně snížila i její cenu. 
 
Vypadá to tak na zajímavou podzimní přetahovanou mezi AMD a NVIDIÍ. Ostatně před námi je předvánoční nákupní sezóna slibující tučné zisky, takže není vyloučeno, že nastane boj o zákazníky a podobně jako v létě se bude zlevňovat. 
 
Dle VideoCardz se mají nové GeForce dostat na trh (nebo alespoň být představeny) na konci tohoto měsíce s dostupností od listopadu. AMD by tak mohlo získat výhodu dřívějšího nástupu na trh a snad se mu podaří jej mít dobře zásobený a umožní brzký příchod nereferenčních karet. 
 
Zdroj: Igor's Lab


reklama