reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 2000 ukazují firmy MSI, Asus, ZOTAC a další

20.8.2018, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 2000 ukazují firmy MSI, Asus, ZOTAC a další
NVIDII se povedlo téměř do poslední chvíle utajit nejen specifikace, ale i zcela základní informace o nové herní generaci GeForce, ale ještě před dnešním oficiálním představením vyplynuly základní údaje a vedle nich se už objevily konkrétní modely. 
Prozatím nejde o celou sérii GeForce RTX 2000, ale o výkonnější modely, což je logické, protože ty slabší se dostanou na trh až později. Vedle toho nejsou také známy podrobnější specifikace jako počet jader Tensor či RT, ale už se můžeme podívat na ty specifikace, které zajímají především hráče počítačových her, jimž jsou nové GeForce určeny především. 
 
 
Specifikace dvou nejvýraznějších modelů, a sice RTX 2080 a RTX 2080 Ti jsou už dobře známy, alespoň co se týče počtu CUDA jader, architektury a pamětí s jejich sběrnicí, kapacitou, a propustností. Navíc se provalilo, že RTX 2080 Ti má netradičně vstoupit na trh po boku s RTX 2080, pokud máme na mysli ne konkrétní karty, ale jejich třídu. Takže oči se obracejí právě k ní a očekává se, že půjde o opravdové herní dělo, které zajistí hraní ve 4K i při 120 FPS. 
 
Zajímavé je, že o kartě RTX 2070 se neví nic, ale ta není moc zajímavá z hlediska snah zjistit základní specifikace herních Turingů. Půjde prostě o osekanou RTX 2080 s nižším počtem CUDA jader a nižšími takty. GeForce RTX 2070 by společně s RTX 2060 měla na pulty dorazit někdy na přelomu října a listopadu. Nebo to bude GTX 2060 bez podpory ray tracingu? Toť otázka, ale dávalo by smysl, aby toto vykreslování podporovaly z herních karet jen ty, které budou schopny poskytnout příslušný výkon a o tom zatím nic nevíme. 
 
Otázky se točí kolem jisté RTX 2080+, která by mohla nést plně vybavený čip TU104 (ne GT104) s 3072 CUDA jádry, ale to nevypadá pravděpodobně. Stejně tak může jít prostě o nereferenční, čili přetaktované RTX 2080 s lepším chlazením, a ty by mohly být následující. 
 
 
Server Videocardz se už dostal k produktovým obrázkům řady nových karet, takže tu máme třeba přetaktovanou RTX 2080 od společnosti ASUS, model DUKE od společnosti MSI...
 
 
... GeForce RTX 2080 Ti AMP od společnosti ZOTAC, kterážto karta ukazuje své přídavné napájení se 6pinovým a 8pinovým konektorem PCIe. To ukazuje, že si může maximálně vzít 300 W energie, ale TDP bude nižší. 
 
 
A pak tu máme jednu očekávanou novinku v podobě originálního dvouventilátorového chladiče pro GeForce RTX 2080 Ti, o němž se spekulovalo dříve. 
 
 
Buď tak bude nová Ti vskutku nenažraná tak, že by na ni klasický chladič s jedním radiálním ventilátorem už moc nestačil a nebo už se sama NVIDIA rozhodla, že chce k těmto kartám nabízet lepší/výkonnější/tišší chlazení. 
 
Další nové GeForce představí také firmy Gigabyte, Palit, PNY, EVGA a jiné.  
 
Zdroj: VideoCardz


reklama