reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 2070 SUPER přežila i žár hořícího bytu

19.7.2021, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 2070 SUPER přežila i žár hořícího bytu
Pořádné zahoření počítače si obvykle představujeme poněkud jinak. V tomto případě se Der8auerovi dostala do rukou sestava, která prošla přímo požárem, což je na ní hned vidět. Ale i to dokázala vedle procesoru přežít grafická karta. 
Grafické karty jsou dělané na to, aby dokázaly dlouhodobě pracovat při vysokých teplotách, ovšem ty se mají dle našich představ obvykle pohybovat maximálně kolem 100 °C. V případě řádně ohořelé sestavy, kterou zkoumal populární overclocker Der8auer, ale šlo evidentně o teploty mnohem vyšší, a to takové, které dokáží roztavit plast, i když jak který. 
 
 
Tato sestava byla vybavena procesorem AMD Ryzen 7 2700X napojeným na AIO vodní chlazení a grafickou kartou MSI RTX 2070 SUPER ze série Gaming. Procesor chráněný uprostřed skříně z jedné strany deskou a z druhé vodním blokem přežil (na snímku už je procesor vyjmutý z patice), ovšem grafická karta dostala řádně zabrat, jak ukazuje její značně deformovaná část chladiče. Ovšem i ten pochopitelně PCB do jisté míry chránil, stejně jako plech na opačné straně. Paměti, zdroj a ani základní desku se už ale oživit nepovedlo. 
 
 
Po odmontování chladiče a vyčistění ale PCB grafické karty nevypadalo zrovna špatně, snad až na viditelně uzenou část u obrazových rozhraní, kde žár kartu už dle stavu chladiče zasáhl nejvíce, ostatně tato část má nejblíž k okraji skříně a také na ni stekl plast, který její tepelné pohodě nepřidal. 
 
 
Ze všech obrazových konektorů vypadal nejlépe jeden DisplayPort, který Der8auer zapojil a GPU s paměťmi chladil blokem pro tekutý dusík.  
 
 
A jak už dobře víme, kartu se povedlo opět zprovoznit, i když na její další dlouhý život asi nelze zrovna sázet, neboť kdo ví, jak moc vysoké teploty poškodily třeba napájecí obvody s kondenzátory. Autor ale neprovedl řádné zátěžové testy, které možná budou zveřejněny někdy později, ostatně kartu provozoval jen provizorně, kdy sám musel na GPU a pamětech držet chladič a neměl žádný, kterým by se dal nahradit původní již zničený chladič. 
 
Tento pokus byl proveden s přispěním německého prodejce Caseking, který přišel s marketingovým programem Kill My Case, v němž vylepšuje či rovnou restauruje stará zanedbaná PC. Díky tomu se tak Der8auer dostal i k této sestavě, která prošla požárem bytu. 


reklama