reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 2080 Ti Super na začátku příštího roku?

7.11.2019, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 2080 Ti Super na začátku příštího roku?
Opět se jednou mluví o kartě NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Super, která po boku ostatních Super RTX nakonec nedorazila, ale mohla by prý nastoupit začátkem příštího roku. Jde přitom o velice zajímavé téma i z jiného ohledu. 
NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Super byla zmíněna již mnohokrát a skutečně není vůbec vyloučeno, že by mohla dorazit. NVIDIA má prostě možnost využít GPU s ještě lepší konfigurací, která by se vyrovnala, nebo byla jen mírně horší než v případě RTX TITAN. Vedle toho by mohla popohnat takty, což platí i pro paměti GDDR6. Ostatně ty v případě RTX 2080 Super pracují na 15500 MT/s, zatímco RTX 2080 Ti je má na 14000 MT/s. 
 
 
NVIDIA ale musí mít motivaci takovou kartu dostat na trh, však proč by se měla snažit v případě, že pro ni není konkurence? Ostatně právě to byl i případ dnes dostupných RTX i GTX Super, které přišly či teprve přijdou jako reakce na nabídku konkurence. Právě proto je důležité sledovat i fámy o údajné GeForce RTX 2080 Ti Super, neboť ty nám mohou pomoci určit i to, kdy dorazí nové a silné Navi od AMD. 
 
Nyní se tak proslýchá, že RTX 2080 Ti Super dorazí v prvním kvartálu příštího roku, kdy už původní RTX 2080 Ti bude na trhu o mnoho déle než rok. Ostatně RTX Super dorazily na trh ani ne rok po představení prvních GeForce RTX.
 
Především se ale proslýchá to, že nové generace GPU NVIDIA v podobě Ampere se hned tak nedočkáme a že ta nedorazí do konce roku 2020, ale spíše někdy v roce 2021. I kvůli tomu by se NVIDIA mohla rozhodnout uvést na trh novou RTX 2080 Ti Super, aby mohla překlenout delší období a lépe konkurovat nabídce od AMD. 
 
Dále se mluví o zrušení vývoje jistého GPU GA101, které by mělo být menší verzí plnokrevného GA100, pochopitelně z generace Ampere, a to asi poloviční. Jenomže GA100 vypadá na dnešní poměry absolutně neuvěřitelně, respektive takovéto o něm kolují fámy: 55 miliard tranzistorů, propustnost 2304 GB/s díky šesti HBM a velikost 800 milimetrů čtverečných. Pokud NVIDIA skutečně něco takového plánuje, pak by se ani nikdo nemohl divit, že v příštím roce to ještě nebude, zvláště když by NVIDIA měla pro toto GPU využít až 5nm proces LPE s EUV od firmy Samsung. 
 
Jsou to velice zajímavé údaje, ale zatím je můžeme řadit někam mezi drby a divoké fantazie. 
 
Zdroj: wccftech


reklama