reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 3060 Ti vs. Radeon RX 6700 XT v 50 hrách

8.4.2022, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 3060 Ti vs. Radeon RX 6700 XT v 50 hrách
V duelu serveru Techspot se objevily dvě karty, které lze zařadit téměř už do vyššího mainstreamu, ale to je ošemetná definice. Jde tu prostě o souboj GeForce RTX 3060 Ti vs. Radeon RX 6700 XT v celkem 50 hrách. 
GeForce RTX 3060 Ti a Radeon RX 6700 XT jsou karty, které k sobě dle doporučených cen nemají moc blízko. NVIDIA totiž stanovila cenu 400 USD a AMD pak 480 USD, ale směrodatné je stejně pouze to, jaké jsou reálné ceny v obchodech. 
 
 
Pokud jde o ceny v českých obchodech, pak GeForce RTX 3060 Ti už se pomalu blíží hranici 15 tisíc a za 16 tisíc už máme slušný výběr, ale vesměs jde pochopitelně o kalibr Asus TUF, MSI Ventus 2X, čili obecně nižší verze.
 
Cena karet Radeon RX 6700 XT je dle očekávání vyšší a jako obvykle jsou nejdostupnější modely od Sapphire, a to Pulse od cca 17 tisíc a pak je tu zhruba o tisícovku dražší Nitro+. Tento cenový rozdíl tak poměrově zhruba odpovídá tomu, že MSRP těchto karet dělí od sebe 80 dolarů. Pak ale budeme očekávat, že Radeon bude i výkonnější. 
 
Karty byly testovány v 50 hrách s nejnovějšími ovladači, jaké v době testování byly k dispozici: Radeon Adrenalin 22.3.1 a GeForce Game Ready Driver 512.15. A jak je v testech serveru Techspot obvyklé, karty se ukázaly i v ray tracingu, ale pouze v titulech F1 a Metro Exodus, čili ty už celkový obrázek moc nepokřiví. Tím narážíme na to, že moderní GeForce jsou v ray tracingu obecně rychlejší než Radeony, což je pochopitelně jejich výhoda, ale ta některé hráče nemusí vůbec zajímat. 
 
 
V rozlišení Full HD je tak GeForce v Metro Exodus o 27 procent výkonnější než Radeon, což je právě do jisté míry anomálie daná zapnutým ray tracingem. Na druhé straně si zase moc nesedla GeForce a Sniper Elite 4, kde má naopak Radeon o 25 procent vyšší výkon a celkově má v tomto rozlišení trošku navrch, ale není to nijak dramatické. 
 
 
Jenomže jazýčky vah se ve vyšším rozlišení přesunou na stranu GeForce, která pohořela jen ve Far Cry 6 s HD texturami, kde evidentně už nestačila její 8GB paměť, zatímco 12GB Radeon poskytl bez problémů hratelných cca 60 FPS. 
 
Jde ale pouze o jednu hru, v níž by bylo třeba se takto omezovat, nehledě na to, že ani jedna z těchto karet není určena pro hraní AAA titulů ve 4K. Řadu z nich sice zvládne, ale mnohé jako Cyberpunk 2077, Metro Exodus či Total War: Warhammer III zase ne. 
 
Závěr si může udělat každý sám, ale pokud pro někoho není 8 GB paměti na RTX 3060 Ti problém, pak lze říci, že ji její celkový výkon s přihlédnutím k ceně staví do popředí.  
 
Zdroj: Techspot


reklama