reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX očima recenzentů. Stojí za to?

20.9.2018, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX očima recenzentů. Stojí za to?
Hodnotit nové karty NVIDIA GeForce RTX 2000 není jednoduché. Jde právě o jejich nové technologie, které mohou, ale nemusí novým kartám zařídit náskok a výhodu oproti starším Pascalům. Jak to vidí recenzenti?
K novým kartám se zatím z veřejnosti dostali především redaktoři velkých hardwarových webů a právě na jejich názory se nyní můžeme podívat. Co se týče dobře známých fakt, tak víme, že nové GeForce RTX jsou velice výkonné a bez problémů překonávají své starší protějšky. Jenomže NVIDIA také proporčně zvedla ceny, takže s poměrem výkonu a ceny to už vůbec není tak slavné. Nakonec to všechno proto sklouzne k novým technologiím, a sice k jádrům Tensor a RT, které se využívají pro nový anti-aliasing (DLSS) a ray tracing. S tím Pascaly už soupeřit nemohou, ale Turing zase na druhou stranu musí nejdříve získat širokou podporu her, aby jeho Tensor a RT poskytovaly reálnou výhodu. 
 
 
Server Hexus.net k tomu píše, že NVIDIA vypuštěním GeForce RTX pokouší štěstí a sází na to, že co nejdříve přijde podpora ze strany herních vývojářů. NVIDIA tak obětovala výkon v klasických hrách pro nastartování revoluce, jejíž dopad se plně projeví až v příštích letech. 
 
Na Extremetech komentují také rozhodnutí NVIDIE přijít hned s kartou RTX 2080 Ti, kterou jsme rozhodně neočekávali. Je to správný postřeh, který říká, že NVIDIA by nikoho neoslnila kartou RTX 2080, která je o 100 dolarů dražší než GTX 1080 Ti a nabízí jen o trošku lepší výkon. S RTX 2080 Ti v čele všech grafů vypadá generace Turing rázem lépe. 
 
The Verge uvádí, že NVIDIA nedokázala splnit slib o hraní ve 4K při 60 FPS na kartě RTX 2080, který aktuálně neobstojí. Tady lze poukázat na to, že i tento slib je spojen s podporou DLSS a bez ní to prostě nepůjde. 
 
Server Ars Technica hodnotí nový hi-end slovy, že 1200 dolarů je pro garantovaných 60 FPS ve 4K prostě moc a čekání na RTX 2080 spojené s její cenou také nevyzní úžasně vedle výsledků benchmarků, dle nichž nám GTX 1080 Ti nabídne v podstatě to samé. Na Ars Technica se tak hodnotí především přítomnost a ne sliby. Podobně to mají posazené na Tom's Hardware, kde také vidí 1200 dolarů za RTX 2080 Ti jako příliš velkou částku položenou na oltář pokroku, a to i přesto že se pokládají za zastánce počítačových nadšenců. Ve stejném duchu se ozývá Hot Hardware
 
Ze všech možných hodnocení tak vyplývá především to, že pokud se dnes vyplatí koupě karty s GPU Turing, pak je to RTX 2080 Ti kvůli jejímu rekordnímu výkonu. Zato RTX 2080 zaniká vedle GTX 1080 Ti. 
 
NVIDIA se bezesporu může těšit na to, že se najde dost technologických nadšenců s dostatečně hlubokými kapsami, aby se první várky karet RTX prodávaly velice dobře. Rozvážnější zákazníci se budou rozhodovat spíše až v době, kdy prvotní nadšení opadne, ceny se zkorigují a v tu dobu snad už bude jasno, na čem jsme z hlediska podpory DLSS a ray tracingu a především jsme zvědaví na to, zda budoucí mainstream NVIDIE vůbec s ray tracingem počítá.


reklama