reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX SUPER s vyšším výkonem pod DX12 jsou v obchodech, jaké jsou ceny?

10.7.2019, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX SUPER s vyšším výkonem pod DX12 jsou v obchodech, jaké jsou ceny?
NVIDIA dnes ohlásila, že se do obchodů už dostaly první karty GeForce RTX 2060 SUPER a GeForce RTX 2070 SUPER. K nim jsou samozřejmě dostupné i příslušné ovladače, ale my se zaměříme především na ceny. 
NVIDIA oficiálně představila karty RTX SUPER minulý týden a nyní se první kusy začaly dostávat na sklady i českých obchodů. Očekávat můžeme řadu verzí od firem jako ASUS, EVGA, Gainward, Gigabyte, MSI nebo Palit a NVIDIA nyní prozradila i to, že s novými kartami přicházejí také příslušné ovladače, které mají přinášet výrazný nárůst výkonu pod DirectX 12. To se týká her jako Metro Exodus, Strange Brigade a Tom Clancy’s Division 2. 
 
 
Jedná se o ovladače verze 431.36 WHQL, které oproti starším 430.86 WHQL slibují pod DX12 v Metro Exodus vyšší výkon až o 31 % a v průměru s využitím různých karet pod různými rozlišeními pak o 10,5 %. V případě Strange Brigade to je až 13,7 % a v průměru 7,7 % a v Tom Clancy’s The Division 2 to je až 11,3 % a v průměru 3,6 %. To tak rozhodně není zanedbatelné zlepšení, zvláště když jde pouze o dopad nových ovladačů. O těch se navíc dozvídáme, že přináší podporu dalších třech monitorů s Adaptive-Sync, které jsou nyní G-Sync Compatible. Jde o LG 34GL750, HP 25mx a HP Omen X 25f. 
 
S vybranými modely karet a ve vybraných obchodech dostaneme zdarma hry Control a Wolfenstein: Youngblood, obě s podporou ray tracingu. NVIDIA nyní rozšířila seznam produktů, pro které tato nabídka platí. Jde o RTX 2060 a lepší karty včetně notebooků. 
 
Nyní se už budeme věnovat cenám, a to zvláště karet RTX 2070 SUPER a RTX 2080 SUPER. Ta výkonnější tedy dorazí do obchodů až za dva týdny, ovšem NVIDIA už prozradila její cenu v korunách. Jde totiž o to, že tyto karty mají být k dispozici za stejné částky jako starší levnější verze, čili za 499 a 699 USD. Nás tak může zajímat, zda to odpovídá cenám v českých obchodech. Jen si ještě dovolím takové malé upozornění, že PALiT GeForce RTX 2070 či 2080 Super JetStream nemají s novými RTX SUPER nic společného. Označení Super JetStream odpovídá dané řadě a ne tomu, že by mělo jít o nové vylepšené karty. 
 
Jeden by tak očekával, že v jednom obchodě bude starší verze stejné karty k dispozici za víceméně stejnou cenu jako nová verze SUPER, pokud tedy jde o řadu RTX 2070, protože RTX 2060 SUPER má vyšší cenu než původní RTX 2060. Nakonec to tak není a nové modely SUPER mají obvykle vyšší ceny i v případě stejných řad. To ale neplatí jen kvůli tomu, že by prodejci nastavili pro nové verze vyšší ceny, ale naopak začali snižovat ceny těch starých. Například Gigabyte GV-N2070GAMING OC WHITE-8GC zlevnila za poslední dny o cca tisícovku a když to zohledníme, její cena předtím byla velice podobná té, za kterou se prodává její nová SUPER verze. 
 
Naopak třeba MSI RTX 2060 Ventus můžeme koupit v nejmenovaném obchodě za 10.400 Kč ve staré verzi a za 11.700 Kč v nové SUPER verzi, což je prostě a jednoduše dopad ceny zvýšené o 50 dolarů. 
 
Heureka bohužel ještě nové karty NVIDIE nezná, takže těžko nyní můžeme z posoudit, za jaké ceny jsou nyní obecně k dispozici. Je třeba tak hledat po obchodech a na základě toho mohu říci, že ceny nových SUPER jsou v podstatě v pořádku a nejsou výrazně vyšší než ceny starších karet z doby ještě před tím, než začaly nedávno zlevňovat. 
 
Co se týče RTX 2080 SUPER, NVIDIA u ní uvádí cenu 19 tisíc korun, což ale platí pro její referenční verzi. Původní RTX 2080 přitom už začaly také zlevňovat a dají se koupit již za ceny pod 17 tisíc. 
 
Zdroj: NVIDIA


reklama