reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte a Incooling pracují na chlazení serverů s možností přetaktování

21.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte a Incooling pracují na chlazení serverů s možností přetaktování
Gigabyte si chystá novou serverovou platformu, která dostala označení R161 Series a nabídne možnost přetaktování. K tomu bude ale zapotřebí kvalitní chlazení a právě o to se postará společnost Incooling. 
Taktovací pokusy a vůbec celá disciplína přetaktování vzešla z řad obyčejných uživatelů, kteří si snažili vylepšit výkon svých počítačů, nicméně éra, kdy něco takového mělo opravdový smysl, už je dávno pryč. Mám tím na mysli léta, kdy bylo možné 300MHz procesor přetaktovat na 450 MHz a uživatelé neměli moc možností, jak si k tomu pořídit příslušné chlazení a tvorba vodníka zahrnovala namísto nákupu na Internetu spíše návštěvu akvaristiky.
 
Z přetaktování se stal časem spíše sport, ovšem mezi serverovými produkty bychom takovou věc moc nehledali, a to už jen proto, že v jejich světě je naprosto nezbytné, aby byl systém spolehlivý a až poté se může řešit výkon. Právě proto může vypadat serverová platforma Gigabyte R161 Series jako podivnost, nicméně pokud výrobce zajistí opravdu kvalitní chlazení komponent, proč by nešlo díky tomu zvyšovat výkon nad rámec specifikací? Zvláště apk když takty serverových procesorů jsou oproti desktopovým ekvivalentům spíše konzervativní.
 
 
Gigabyte se tak spojil s malou společností Incooling, která bude mít za úkol přijít s vhodným chlazením, které by nahradilo vodní systém Asetek ServerLSL, jejž série R161 využívala dříve. Hlavní zpráva je ta, že nové dvoufázové chlazení těchto serverů má zajistit až o 20 °C nižší teplotu čipů, což na oplátku umožní nastavit až o 10 procent vyšší takty. Navíc se tak může docílit snížení celkové spotřeby o 200 W, jak se dozvídáme přímo od firmy Gigabyte.
 
Ta ale bohužel dále nerozvádí, na čem přesně se může ušetřit oněch 200 W energie, neboť to těžko bude platit pro přetaktovaný hardware. Čili v takovém případě by to mělo platit pro spotřebu chladicího systému a to podporuje i popis jeho funkce. 
 
 
Jde zde o klasické dvoufázové chlazení, čili se využívá oběh chladicího média, které se zahříváním vypařuje a ochlazováním kondenzuje, a tak stále dokola. V takových systémech se ani mnohdy nemusí využívat žádné ventilátory a ani pumpy, protože koloběh může zajistit právě odpadní tepelná energie, nicméně v diagramu od Gigabyte vidíme, že chladicí médium do výparníku tlačí pumpa. Kondenzační jednotka by už ale mohla fungovat zcela pasivně, ale k tomu nemáme bližší informace. 
 
Gigabyte koketuje už delší dobu i s ponorným chlazením (Supercomputing 2018)
 
Do budoucna Gigabyte plánuje také testy a možná pozdější nasazení technologie od Incooling i ve výkonných serverech H-Series a také GPU serverech G-Series.  
 
Zdroj: Gigabyte


reklama