reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte chystá výkonná Aorus RGB AIC NVMe SSD

4.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte chystá výkonná Aorus RGB AIC NVMe SSD
Gigabyte si chystá nová SSD značky Aorus, která byla poprvé ukázána již na CES 2019. Nyní dostávají obrysy jako samostatné karty pro klasické sloty PCIe, které budou využívat paměti BiCS od Toshiby. 
Gigabyte Aorus RGB AIC NVMe SSD tak přijdou v podobě velkých, samozřejmě barevně podsvícených karet, ovšem nás bude zajímat především to, jaké nám nabídnou specifikace a za jaké peníze. 
 
 
SSD na velkých kartách mají tu výhodu, že mohou být efektivněji chlazena než malé M.2 kartičky přilepené na základní desku. A pokud jde o desktopové počítače, ty mají dnes stejně už většinou pouze jedinou kartu, a to tu grafickou, tak proč nedat ostatním slotům také nějaký význam?
 
Na druhou stranu je ale v případě sestav s procesory Ryzen třeba vzít v potaz i to, na jaký slot jsou připojeny čtyři linky rozhraní PCIe 3.0, které má procesor připraven právě pro SSD. Zapojením SSD do klasického PCIe se můžeme připravit o polovinu linek vedoucích ke grafické kartě, či případně SSD napojit do systému přes čipovou sadu. Nicméně i když to není optimální řešení jako v případě připojení SSD přímo k procesoru, v praxi to může mít zanedbatelný význam. 
 
 
Gigabyte Aorus RGB AIC NVMe SSD budou k dostání s kapacitou 512 GB a 1 TB vybaveny paměťmi NAND Flash, a to TLC Toshiba BiCS3 napojenými na kontroler firmy Phison. Bude tu také DRAM cache, takže rozhodně nepůjde o co nejlevnější řešení. Karta samotná je určena pro rozhraní PCIe 3.0 x4 s NVMe 1.3 a má rozměry 176 x 71 x 13 mm. 
 
 
Podsvícení zajistí systém RGB Fusion 2.0, takže to můžeme synchronizovat s deskou a jiným hardwarem. 
 
 
Výkon je celkem slušný, a to zvláště v případě 1TB verze, která má výrazně rychlejší sekvenční zápis přes 3000 MB/s. Čtení pak dosahuje 3480 MB/s u obou verzí, ovšem ta 512GB má výrazně pomalejší náhodné čtení měřeno IOPS. Zákazníci na tato SSD dostanou pětiletou omezenou záruku, která automaticky vyprší v případě, že do této lhůty přesáhneme limit 800 a 1600 TBW. To tak představuje celkem slušný počet 1600 celkových přepisů. O ceně a dostupnosti se zatím nedozvíme nic. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama