reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GA-SBCAP3350, větší konkurent pro Raspberry Pi?

23.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Gigabyte GA-SBCAP3350, větší konkurent pro Raspberry Pi?
Gigabyte představil novou základní desku s integrovaným CPU, která by mohla být konkurencí velmi oblíbeným Raspberry Pi. V případě GA-SBCAP3350 počítejte s většími rozměry, lepší flexibilitou a procesorem Intel.
Malé počítače jako Raspberry Pi se staly neuvěřitelně populární, ostatně jsou už třetími nejprodávanějšími počítači na světě. Společnost Gigabyte přišla s něčím podobným v podobě základní desky GA-SBCAP3350, nicméně v tomto případě není postavena na architektuře ARM, nýbrž klasické x86-64. Jde tedy v podstatě jen o malou základní desku počítačů PC s integrovaným procesorem. Tím je zde dvoujádrový Intel Celeron N3350 s taktem 1,6 GHz a 2 MB cache paměti. Ten je vyráběn 14nm procesem, má jen 6W TDP spotřebu a díky integrovanému grafickému čipu si poradí i s DirectX 12 a videosekvencemi s HEVC kodekem. Procesor je připájen k desce, nelze jej tedy vyměnit.
 
Gigabyte GA-SBCAP3350
 
Deska podporuje jeden DDR3L modul o kapacitě nanejvýš 8 GB a frekvenci 1866 MHz. Najdete zde obrazový výstup D-Sub (1920×1080 při 60 Hz) a HDMI (3840×2160 při 30 Hz). O zvuk se stará standardní zvukový čip Realtek ALC255 (s kombinovaným 3,5mm jackem pro mikrofon a sluchátka). Na desce najdete dvě gigabitové síťové karty Realtek s podporou WOL a PXE a jeden mini PCIe 2.0 slot. Nezapomnělo se také na dva SATA 6 Gbps konektory a jeden mSATA. Na zadní straně dva USB 3.1 Gen.1 porty a další čtyři USB 2.0 porty lze vyvést pomocí USB headerů.
 
Chlazení Gigabyte GA-SBCAP3350
 
Jak už je u Gigabytu zvykem, najdete tu dokonce Dual BIOS. Zatímco Raspberry Pi 3 má rozměry 85×56 mm, zde musíte počítat s mnohem většími mírami 146×102 milimetrů. Pořád je ale mnohem menší než mini-ITX se 170×170 mm. Díky klasickému PC hardwaru nepřekvapí, že je podporován operační systém Windows 10 64bit. Pro lepší chlazení je deska vybavena hliníkovým heatspreaderem po celé ploše a v PCB se využilo více mědi pro lepší odvod tepla. Využívají se i komponenty Gigabyte Ultra Durable. Zvýšena je i odolnost vůči statické elektřině a zkratům kvůli vlhkosti díky menším mezerám ve struktuře PCB. Zatím se předpokládá jen komerční nasazení, ale uvidíme, možná budou později dostupné i "běžným smrtelníkům".
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama