reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte nabízí malou desku se 16jádrovým Atomem

15.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte nabízí malou desku se 16jádrovým Atomem
Gigabyte si připravil malou specialitku v podobě základní desky MA10-ST0, která zahrnuje procesor Intel Atom rodiny C3000. Ten tak obsahuje celkem 16 procesorových jader, ovšem o konkurenci Threadripperu pochopitelně nepůjde. 
Základní deska Gigabyte MA10-ST0 nám možná na první pohled připomene formát Mini ITX a přesně o něj jde, i když rozmístění prvků nás může trošku mást. V každém případě jde skutečně o desku s rozměry 170 x 170 mm, kterou tak budeme moci nainstalovat i do běžných skříní a využít její nabídku včetně 16jádrového procesoru Intel Atom C3958 architektury Denverton. Tato deska je tak určena jako základ malých a nízkovýkonných serverů, které se budou hodit třeba pro tzv. cold storage. Jde o ukládání dat, která nemusí být k dispozici ihned, čili nezáleží tolik na rychlosti jejich přístupu. 
 
 
Procesor Atom C3958 v pouzdru BGA 1310 je vybaven 16 fyzickými jádry na 2 GHz bez Hyperthreadingu, dále 16 MB L2 cache a to při TDP 31 W, takže malý aktivní chladič, jaký vidíme na fotografii, na svou práci bude stačit. Tento Atom je ve skutečnosti celé SoC, které nepotřebuje čipset a samo nabídne 20 vysokorychlostních I/O linek pro připojení až 16 úložných zařízení (via 4x Mini-SAS), popřípadě osmi a jedné karty do slotu PCIe x8. Vedle toho tu jsou dva porty USB 2.0 a po dvou síťových rozhraních 10G SFP+ a 1G LAN. 
 
 
Dále tato deska nese 32 GB paměti eMMC vhodné pro uložení systému, takže vedle desky už budeme ke zprovoznění systému potřebovat už jen operační paměť RDIMM/ECC UDIMM DDR4 a napájecí zdroj.
 
 
Samotný Intel aktuálně nenabízí žádné informace o procesoru Atom C3958, a tak jej můžeme považovat za horkou novinku, jejíž specifikace ale už unikly na web. Otázka pak je, kdy se deska Gigabyte MA10-ST0 dostane na trh. Mělo by to ale být už brzy vzhledem k tomu, že Gigabyte už má připravenou její webovou prezentaci.
 
Zdroj: Gigabyte
reklama