reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte nabízí sadu desky s Core i9-9900K na 5,1 GHz

22.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte nabízí sadu desky s Core i9-9900K na 5,1 GHz
Společnost Gigabyte zkouší zaujmout prodávanou sadou základní desky a procesoru, kterýžto produkt nese označení Z390 Aorus Xtreme Waterforce 5G Premium Edition Bundle. Zákazník si tak velice jednoduše může pořídit už přetaktovaný systém.
V dnešní době nejsou k úspěšnému přetaktování procesorů třeba žádné zvláštní zkušenosti a znalosti. Stačí si vybrat model s otevřeným násobičem, alespoň minimálně se vyznat v nastavení BIOSu a vědět, kam si můžeme dovolit zajít s ohledem na napájení a chlazení. Anebo můžeme vše ponechat na automatických taktovaných funkcích moderních desek, přičemž ještě jednodušší bude pořídit si sadu Z390 Aorus Xtreme Waterforce 5G Premium Edition Bundle. Ta už byla spatřena v nabídce Computerbase.de za 1800 eur, přičemž Gigabyte uvádí, že oficiální cena v dolarech je doporučených 1599 USD. 
 
 
V černém kufříku tak dostaneme od Gigabyte desku, která již pod svým barevnými LED protkaným vodním blokem bude mít nainstalovaný procesor Core i9-9900K, jehož všechna jádra poběží na taktu 5,1 GHz. Newegg přitom dříve nesprávně udával frekvenci 5 GHz. Takovou frekvenci by už ne všechny kusy daného procesoru mohly zvládnout, přičemž Gigabyte prodávané procesory v sadě jistě testuje a prodává v ní pouze ty, které 5,1 GHz stabilně zvládnou. Zákazníci si krom pohodlí kupují také jistotu, že získají slušný kus. 
 
 
Ve skutečnosti se přitom jedná o dvě sady v jedné, protože už produkt Z390 Aorus Xtreme Waterforce je sada desky Z390 Aorus Xtreme v hodnotě 550 USD a vodního bloku za 350 USD. Když k těmto částkám přičteme ještě procesor Core i9-9900K za cca 520 USD (vzhledem k jeho nedostatku na trhu), vyjde nám, že si Gigabyte v rámci celé sady řekne navíc o cca 180 USD.
 
Firma také uvádí, že zákazník dostane i příslušně vyladěný BIOS, do nějž sami nemusí sáhnout, aby mohli využívat přetaktovaný procesor. Sami se ale samozřejmě mohou pokusit o ještě vyšší přetaktování, ale nelze čekat, že by Coffee Lake na všech jádrech šel s taktem ještě výrazně výš. Gigabyte také zaručuje, že prodávané kombinace desek a procesorů jsou v každém jednotlivém případě řádně vyzkoušeny a zaručuje stabilitu. 
 
Otázka je, zda tento produkt bude dostupný i na našem trhu, na což nelze automaticky spoléhat. Samotnou desku s vodním blokem ale koupit lze a ještě je třeba připomenout, že do celé rovnice musíme zahrnout také adekvátní systém vodního chlazení, na který napojíme vodní blok procesoru. 



reklama