reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte nabízí svá první SSD: UD PRO

14.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte nabízí svá první SSD: UD PRO
Společnost Gigabyte známe především díky jejím základním deskám nebo grafickým kartám, ale pod její značkou (či AORUS) se vyrábí i řada jiných produktů. Nyní k nim čerstvě přibyla tak první SSD. 
Gigabyte se tak rozhodl pustit se i do výroby SSD a začíná pomalu a opatrně. Namísto toho, aby skočil rovnýma nohama mezi NVMe SSD s terabajtovými kapacitami a vysokým výkonem, přináší sérii UD PRO v podobě klasických 2,5" SSD pro rozhraní SATA 6 Gbps. Vybral si pro ně dobře známé SSD kontrolery Phison, přihodil cache z paměti DDR3L a nabízí kapacitu 256 GB nebo 512 GB. 
 
 
Gigabyte se chlubí právě použitím paměti cache, která se nenajde ve všech podobných produktech a je pravda, že dokáže značně vylepšit výkon především s ohledem na IOPS. Firma jinak využila paměti Toshiba 3D TLC NAND Flash (BiCS3), takže především dlouhodobě udržitelný zápis asi nebude rychlý. Co se týče maximálních hodnot sekvenčního čtení a zápisu, jde o 530 a 500 MB/s. 
 
To platí pro obě verze, ovšem co se týče náhodného čtení a zápisu (4K), jde o 70.000 a 40.000 pro 256GB model a 80.000 a 75.000 pro 512GB model, takže tady už je rozdíl značný především v zápisu. 
 
Ohledně výdrže se ve specifikacích udává hodnota 200 TBW spojená s omezenou 3letou zárukou. Pokud tedy do tří let od zakoupení překročíme celkový zápis 200 TB, záruka pozbyde platnosti a naopak, pokud po třech letech disk selže s celkovým zápisem pod 200 TB, záruka už také platit nebude. Gigabyte ale explicitně neuvádí, zda je ona hodnota TBW společná pro oba modely, nebo jen pro 512GB. V každém případě to značí možnost alespoň 400 celkových přepisů, což odpovídá dnešním spotřebním modelům SSD. Nutno dodat, že ony pravděpodobně vydrží daleko více než to, nicméně že by běžný uživatel do třech let dokázal na takové SSD zapsat tolik dat, o to se skutečně obávat nemusíme. To by musel skutečně každý den na SSD zapsat téměř 190 GB dat, takže z hlediska záruky je v podstatě jedno, zda jde o 200 nebo 300 TBW. 
 
Nová SSD Gigabyte UD PRO mají být k dispozici brzy, ale nic konkrétního se nedozvíme, což platí i o cenách. 
 
Zdroj: TZ Gigabyte


reklama