reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte, PowerColor i XFX vypouští na trh své nereferenční RX Vega

29.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte, PowerColor i XFX vypouští na trh své nereferenční RX Vega
Situace s dostupností čipů AMD Radeon RX Vega se evidentně zlepšila, neboť se na trh dostaly nové nereferenční karty od hned třech výrobců - Gigabyte, PowerColor a XFX. Snad už tak brzy bude opravdu z čeho vybírat. 
Aktuální situace na našem trhu s grafickými kartami RX Vega se má tak, že jsou dostupné pouze referenční verze s výchozím chladičem, v jejichž případě se můžeme rozhodnovat jen čistě dle ceny, ale také dostupnosti. Stále totiž platí, že ne všechny tyto karty jsou běžně k dostání, ale pokud chceme, není problém některou z nich sehnat. 
 
 
V porovnání s nabídkou karet s čipy GeForce je to však stále velice špatné, ale to by se mohlo brzy změnit, neboť další tři výrobci ohlásili své nereferenční verze. Jednak je to Gigabyte a jeho RX Vega 64 WindForce 2X a RX Vega 56 WindForce 2X s chladiči využívajícími 8mm heatpipe a dva 100mm ventilátory, z nichž jeden se točí po směru a druhý proti směru hodinových ručiček. Na opačné straně karty je také kovový plát s měděným středem a co se týče napájení, využito je 13fázové VRM a pár 8pinových PCIe konektorů. Takty GPU jsou zvednuty až na 1560 MHz, ovšem takty pamětí jsou nechány beze změn. Ceny nebyly ohlášeny. 
 
 
Pak tu máme společnost PowerColor a její velice výkonně působící Red Devil RX VEGA 64 a Red Devil RX VEGA 56 s trojventilátorovými chladiči, které zabírají ne dva, ale tři sloty. Obě verze jsou vybaveny přepínačem BIOSů, který umožní nastavit verze Ultra Overclocking a Silent Overclocking, čili přetaktování bez ohledu na hlučnost chlazení a pak rozumné přetaktování. Tyto karty jsou také vybaveny zadními pláty pro lepší chlazení, ale také pro zamezení jejich ohýbáním neboť už dle pohledu půjde o těžký kus hardwaru. Vega 64 od PowerColor má nastaveny takty GPU 1417 až 1607 MHz.
 
 
Nakonec tu máme XFX také s dvojicí karet, a to RX Vega 64 a RX Vega 56 Double Edition, jež nejsou z továrny přetaktovány vůbec. Firma ani neukázala jejich PCB, takže nelze zjistit, zda jde jen o referenční karty s lepším chladičem, nebo její vlastní návrh, ovšem i tak jde o zajímavou volbu v záplavě čistě referenčních karet. Ani zde se nedozvíme nic o dostupnosti a cenách.
 


reklama