reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte představuje obrovské RTX 3000 AORUS XTREME a MASTER

8.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte představuje obrovské RTX 3000 AORUS XTREME a MASTER
Společnost Gigabyte si připravila celkem čtyři nové karty spadající do sérií XTREME a MASTER. Ty už nezabírají jen dva sloty a ani tři sloty, ale rovnou čtyři sloty v našem počítači, a to pochopitelně jen kvůli svému chlazení. 
Gigabyte tak počítá s tím, že většina lidí už má ve svém počítači stejně nainstalovanou jen jednu rozšiřující kartu, a to tu grafickou. Nicméně i tak jim může na běžné desce formátu ATX zbýt až trojice slotů, takže o možnost dalšího rozšíření nepřijdou, ale to už záleží na konkrétním modelu desky. 
 
 
My tu nyní máme dvě nové série AORUS RTX 3080 a RTX 3090 s označením MASTER a XTREME, které na první pohled vypadají v podstatě stejně a měly by mít naprosto stejně dimenzované chlazení. 
 
 
Právě to je na těchto kartách zajímavé i z pohledu jeho mohutnosti. Ukazuje se, že karty jsou sice opatřeny jen dvojitou záslepkou a nabídkou třech DisplayPortů i třech HDMI, ale ve skutečnosti zaberou celý třetí slot a značnou část čtvrtého. Zablokují tak dva sloty nad rámec své záslepky. 
 
 
 
Tomu by ale snad měl odpovídat i výkon jejich chladičů, které mají tři ventilátory (2x 115 mm a 1x 100 mm) a evidentně velice mohutné žebroví, které protíná celkem sedm heatpipe a na GPU samotném sedí výparníková komora. Na chladičích také dokonce najdeme i integrovaný displej ukazující aktuální teplotu GPU: 
 
 
Máme tu tak čtyři nové modely: AORUS GeForce RTX 3090 XTREME 24G, AORUS GeForce RTX 3090 MASTER 24G, AORUS GeForce RTX 3080 XTREME 10G a AORUS GeForce RTX 3080 MASTER 10G. Gigabyte na ně poskytuje rozšířenou 4letou záruku (podmíněna je registrací do 30 dnů od koupě). Přídavné napájení zde pak zajišťují celkem tři 8pinové konektory. 
 
Co se týče specifikací, dozvídáme se údaje o GIGABYTE RTX 3090 24GB AORUS MASTER a pak obou RTX 3080. Ve všech případech jde o specifikace, které se oproti výchozím liší pouze v taktu GPU. Zmíněná RTX 3090 má turbo 1785 MHz (+ 5,3 % oproti výchozímu taktu), RTX 3080 MASTER pak 1845 MHz (+ 7,9 %) a XTREME dosahuje 1905 MHz (+ 11,4 %). 
 
Zdroj: TZ Gigabyte via VideoCardz


reklama