reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte ukázal první M.2 SSD pro PCIe 4.0

24.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte ukázal první M.2 SSD pro PCIe 4.0
V posledních dnech jsme řešili nástup nové platformy firmy AMD, která nám jako první ve světě běžných uživatelů nabídne rozhraní PCI Express 4.0. To je sice hezké, ovšem k jeho využití potřebujeme také příslušné komponenty a zde přichází Gigabyte.
Gigabyte prezentoval M.2 SSD, které označil za první model pro rozhraní PCIe 4.0. Jak dobře víme, to nám nabídne přesně dvojnásobnou propustnost na jednu linku, čili při stávajícím počtu čtyř linek pro slot M.2 budou moci výsledná SSD dosáhnout teoreticky propustnosti až 8 GB/s. V tomto případě můžeme očekávat přinejlepším 5 GB/s, ale i to je mnohem lepší, než čeho dosahují dnešní SSD.
 
 
Gigabyte chce toto SSD prezentovat na letošním Computexu a je otázka, kdy by se mělo dostat na trh. Zpráva serveru Hexus.net udává, že by snad mělo být během Computexu už uvolněno na trh či nedlouho poté, což by znamenalo, že nástup M.2 SSD pro PCIe 4.0 by byl mnohem rychlejší než v případě modelů pro PCIe 3.0 či vůbec pro PCIe. Ale ten nakonec opravdu přišel na rozdíl od rozhraní SATA Express, které bylo jen slepou uličkou, ačkoliv valná většina desek svého času takové rozhraní měla, ovšem jaksi k němu nebylo co připojit. 
 
Bude tak jen dobře, když ihned po představení desek s AMD X570 začnou být k dispozici i zařízení pro PCIe 4.0. Však mezi ta dosud nepatří ani Radeon VII, i když snad můžeme očekávat, že AMD si pro tyto karty připravuje aktualizaci, která PCIe 4.0 zapne, když modely Instinct s Vegou 20 ho podporují a to by měly také Navi. 
 
Co se týče výkonu nového SSD Gigabyte, dozvíme se pouze o "až 5000MB při čtení/zápisu při nízkých teplotách". Více se tak dozvíme na Computexu a ačkoliv o tom Gigabyte sám z pochopitelných důvodu nemluví, bude to jistě představení spojené právě s novými procesory Ryzen 3000 a čipsetem X570. Nic jiného ze světa PC by v dohledné době nemělo rozhraní PCIe 4.0 nabídnout. 
 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama