reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte vysílá na trh 8TB SSD Aorus s propustností 15 GB/s

1.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte vysílá na trh 8TB SSD Aorus s propustností 15 GB/s
Společnost Gigabyte už vyslala na trh svá nová výkonná SSD Aorus Gen4 AIC s kapacitou až 8 TB a propustností dosahující velice slušných 15 gigabajtů za sekundu. Přichází s nimi včas, a to akorát pro nové Threadrippery. 
Dá se říci, že právě spíše jen s novými Threadrippery bude mít smysl tato SSD využívat. Jde totiž o karty pro rozhraní PCIe 4.0 x16, přičemž toto moderní rozhraní dnes podporují pouze procesory EPYC druhé generace a Ryzen třetí generace. Pro EPYC a serverové prostředí přitom tento produkt určen není a co se týče Ryzen, v jejich případě jde snad až o moc luxusní produkt. Je ale pravda, že na kvalitnějších deskách umožňujících rozdělení linek procesoru mezi dva sloty PCIe x16 by to nejspíše šlo bez výkonnostního postihu. 
 
 
Nicméně Gigabyte tato SSD připravuje zcela jasně především pro nové Threadrippery, v jejichž případě bude k dispozici dost linek pro SSD i grafickou kartu, aniž by se měly omezovat a především pak jde o určení celého produktu pro HEDT počítače a pracovní stanice. Ostatně ani náruživý hráč si bude těžko kupovat drahé 8TB SSD. 
 
 
Ve své podstatě není Aoris Gen4 AIC nic úžasného a jde v podstatě jen o kartu kombinující výkon čtyř samostatných SSD pro NVMe Gen4 s kapacitou 2 TB do hardwarového RAIDu. To jsme mohli už mnohokrát vidět ještě v době, kdy byly aktuální kontrolery SandForce. Nyní to jsou ovšem naprosto jistě Phison PS5016-E16, které dnes jako jediné umožní využívat PCIe 4.0, což jsou jen upravené PS5012-E12. Kontrolery vyvinuté speciálně pro PCIe 4.0 dorazí později. 
 
 
SSD s podobným zpracováním vždy excelovala v sekvenčních přenosech, ale IOPS byly slabé, a to platí i zde, neboť 430k a 440k pro náhodné čtení a zápis není nic výjimečného a odpovídá to běžným M.2 SSD pro PCIe 3.0 x4. 
 
Tato karta se ovšem alespoň postará o chlazení nainstalovaných SSD, a to s využitím vždy dvojice tepelných senzorů, dle nichž budou řízeny otáčky ventilátoru. Každé jednotlivé M.2 SSD je tak postaveno na zmíněném Phison, který disponuje osmi kanály pro paměti NAND a pamětí DDR4 cache. Podporuje protokol NVMe 1.3, LPDC a samozřejmě techniky  Wear Levelling a Over-Provision. Paměti pak vyrábí Toshiba a jde o její 96vrstvé BiCS4. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama