reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google dostal rekordní pokutu 2,42 miliardy EUR

27.6.2017, Milan Šurkala, aktualita
Google dostal rekordní pokutu 2,42 miliardy EUR
Evropská komise udělila největší antimonopolní pokutu v historii. Dostal ji Google ve výši 2,42 miliardy EUR za propagování vlastní služby cenového srovnávače ve svém vyhledávači. Vyšetřování trvalo přes 7 let.
Dneškem se přepisují dějiny. Doposud největší antimonopolní pokuta pro Intel ve výši 1,06 miliardy EUR z roku 2009 byla překonána více než dvojnásobně. Dostala ji dnes ve výši 2,24 miliardy EUR (po přepočtu 63,6 miliardy Kč) společnost Google za manipulaci s výsledky vyhledávání ve prospěch svých služeb. Konkrétně jde o boj mezi cenovými porovnávači, kdy Google má svůj vlastní, jenž známe jako Nákupy Google. Konkurenčním porovnávačům se totiž nelíbilo, že Google má svou službu na předních pozicích a další porovnávače jsou až na pozdějších pozicích.
 
Google logo
 
Konkrétně za stížností stojí britský porovnávač Foundem, jehož CEO Shivaun Raff vítá rozhodnutí s nadšením. Tato stížnost byla podána již v roce 2009 a celé vyšetřování se tak táhlo přes 7 let. V jeho rámci bylo přezkoumáno 5,2 TB dat (ekvivalent 1,7 miliardy dotazů). Pokud Google neupraví své chování do 90 dní (nedá konkurenčním porovnávačům stejný prostor jako sobě samému), může mu být denně vyměřena pokuta ve výši až 5 % denních příjmů mateřské společnosti Alphabet.
 
Google se brání tím, že jeho způsob je lepší nejen pro něj, ale i pro samotné uživatele, pro které je výhodnější kliknout rovnou na produkt a dostat se tak do obchodu jedním klikem než klikat na odkaz jiného porovnávače, dostat se na tento konkurenční porovnávač a teprve odtud se dalším klikem dostat na produkt v obchodě. Google chce rozhodnutí komise pořádně přezkoumat a případně se odvolat. Nemusí to však být konečná, Evropská komise totiž proti Googlu a jeho monopolnímu postavení na trhu vede několik dalších šetření.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama