reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel stále bojuje proti obří pokutě z roku 2009

23.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel stále bojuje proti obří pokutě z roku 2009
Už v roce 2009 byla Evropskou komisí uložena Intelu pokuta za zneužívání dominantního postavení na trhu s procesory typu x86. Intel měl tehdy omezovat a ohrožovat zájmy právě společnosti AMD, která v té době byla daleko více konkurenceschopná.
Zasaďme si onu dobu do kontextu. Intel v roce 2009 dostal od Evropské komise pokutu 1,45 miliardy dolarů, přičemž tehdy měl na trhu především procesory do socketu LGA 775. Šlo o poslední generace procesorů Pentium 4 a také už známé Core 2 jako Conroe, Penryn, Wolfdale a další. Intel tak v té době přecházel z neúspěšné architektury Netburst na Core 2 a následně na Core, přičemž AMD mu mohlo směle konkurovat svými procesory pro socket 939, AM2 a AM2+, což byly i čtyřjádrové procesory Phenom nebo dříve vysoce úspěšné procesory Opteron pro socket 939. Ty dnes známe jen jako serverové modely, ale před řadou let byly velice oblíbené i u majitelů desktopových sestav. Přirozeně ale v tomto případu nejde o procesory, které byly na trhu až v roce 2009, ale o starší generace prodávané v letech 2002 až 2007. Sem patří právě především Pentia 4 pro socket 478 a LGA 775 a procesory AMD pro sockety 754 a 939.





Celá věc se táhla řadu let, a to již od roku 2005, kdy mluvčí Evropské komise ohlásil, že antimonopolní orgány Evropské unie (a také Japonska) zahájí šetření údajných protikonkurenčních praktik Intelu. Tomu hrozila pokuta až 3,5 miliardy dolarů, která by jej velice bolela, ale ani výsledných 1,45 miliardy není (a především nebyla) pro Intel částka, kterou by byl jen tak ochoten zaplatit.

Evropská komise tuto pokutu udělila v květnu roku 2009, a to za různé praktiky. Intel měl například německému distributoru Media-Saturn platit za to, že bude prodávat pouze PC s jeho procesory a firmám Dell, HP, Acer and Lenovo nabízel slevy za to, že alespoň 95 % procesorů nakoupí právě od něj. Na tom sice sám Intel tratil, ale zároveň bránil tomu, aby se AMD na trhu s procesory prosadilo a rovněž zákazníci měli menší výběr.

Intel už měl jednu možnost k odvolání, která mu u soudu nevyšla, a tak nyní zbývá pouze jediná možnost, jak se očistit. Intel chce předsvědčit Soudní dvůr Evropské unie, aby zvrátil rozhodnutí nižších instancí a již uhrazenou pokutu zrušil, nebo alespoň výrazně snížil. Právníci Intelu nyní argumentují tím, že Evropská komise tehdy neprozkoumala veškeré okolnosti vztahující se k případu. Nyní tak nastává další kolo v tomto letitém případu, které by už konečně mělo přinést finální rozuzlení.

Zdroj: KitGuru
reklama