reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google končí se zkracovačem URL adres Goo.gl

31.3.2018, Milan Šurkala, aktualita
Google končí se zkracovačem URL adres Goo.gl
Po 9 letech provozu Google skončí provoz svého oblíbeného zkracovače URL adres Goo.gl. Místo něj nastoupí nová platforma Firebase Dynamic Links, která má nabídnout mnohem lepší funkce zejména pro komunikaci napříč platformami.
V roce 2009 spustila společnost Google zkracovač URL adres pod názvem Goo.gl. Ten už ale nestačí moderním požadavkům zejména v oblasti kompatibility mezi desktopovými a mobilními aplikacemi, a proto jej velmi brzy nahradí nová technologie FDL (Firebase Dynamic Links). Ta umožní uživatele nasměrovat do libovolné aplikace v operačním systému Android i iOS, případně do webové aplikace.
 
Google FDL
 
Dokonce "přežije" i instalaci samotné aplikace. Pokud tedy odkaz směřuje např. do aplikace pro objednání nějakého produktu, ale nemáte aplikaci nainstalovanou, díky FDL se po nainstalování aplikace korektně otevře příslušný odkaz (např. s předvyplněnými hodnotami z mobilní webové aplikace).
 
 
Stávající Goo.gl odkazy zůstanou i nadále funkční, nicméně od 13. dubna 2018 je už anonymní uživatelé, kteří dodnes žádný odkaz nevytvořili, nebudou moci vytvářet. Konzole Goo.gl pak bude definitivně odstavena 30. března 2019. Pokud jde o vývojáře, pouze ti, kteří už dnes využívali starší platformu, budou moci vytvářet nové linky po 30. květnu 2018. I zde ale dojde k vypnutí konzole koncem příštího března a od té doby bude k dispozici pouze nová platforma FDL nebo bude nutné využít jednu z mnoha konkurenčních platforem. Jak už ale bylo řečeno, přestože dojde k odstavení konzole, stávající odkazy zůstanou funkční i po konci příštího března.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama