reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google může využít Loon pro pokrytí zdevastovaného Portorika

9.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Google může využít Loon pro pokrytí zdevastovaného Portorika
Loon je jeden z ambiciózních projektů firmy Alphabet/Google a ten má za úkol nabídnout vysokorychlostní internet v tězce přístupných oblastech, a to s využitím vysoko letících balónů. Tento projekt nyní dostal zelenou pro pokrytí zdevastovaného Portorika.
Portoriko navštívil z hurikánů jako poslední Maria, který nechal tento karibský ostrov zdevastovaný, což znamená, že poznamenaná byla i tamní komunikační infrastruktura. Nyní dostala firma Google příležitost, jak uplatnit svůj Project Loon, který se tak využije pro nejspíše dočasné pokrytí Portorika pomocí signálu technologie LTE. 
 
 
Balóny firmy Google tak budou připraveny dříve, než se opraví původní síťová infrastruktura Portorika, kde je dle americké FCC deaktivováno 83 procent z mobilní sítě. Stejná organizace tak vydala firmě Google příslušné povolnení k nasazení těchto balónů. 
 
Divize X firmy Alphabet už k tomu stačila poznamenat, že nasazení balónů nad Portorikem bude určitě obtížnější než v případě Peru, kde se tak stalo už v květnu v reakci na rozsáhlé povodně. Důvod je prostý. V Peru totiž byla tato technologie testována už dříve a v podstatě byla připravena pro nasazení, zatímco v Portoriku neexistuje žádné zázemí, které by Google mohl využít a především je otázka, jakým způsobem bude balónová síť připojena k Internetu. 
 
Dále může být problém s tím, že Loon pracuje s pásmem 8, což bude vyžadovat aktualizaci pro telefony využívané v území Portorika a týká se to zařízení od firem Samsung, Apple, LG a jiných. A něco takového se v místě bez fungující síťové infrastruktury dělá obtížně. 
 
A nakonec tu máme fakt, že vedle datových sítí byly velice poškozeny i rozvody elektřiny, bez níž je síť samotná k ničemu. Tomu se zase má věnovat společnost Tesla, která slíbila již v září dodat stovky svých baterií pro ukládání energie, jež budou zásobovat sluneční panely.
 
reklama