reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google od června zakáže propagaci kryptoměn ve své inzerci

15.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Google od června zakáže propagaci kryptoměn ve své inzerci
Google se rozhodl, že změní svůj přístup ke kryptoměnám, a to v rámci svých reklamních platforem. Jejich prostřednictvím bude od června zakázáno propagovat kryptoměny a různé akce, které jsou s nimi spojeny. A nejen to.
My si samozřejmě můžeme všímat především kryptoměn, ale Google se chystá také zakázat propagaci sázení a CFD (Contracts for Difference) služeb jako záležitostí, které v sobě nesou vysoké riziko spojené s financemi. Google vidí nebezpečí nejen v tom, že by lidé mohli přijít o své investované prostředky, ale navíc ještě hrozí, že se mohou dostat do dluhů. 
 
 
S ohledem na kryptoměny bude Google zakazovat reklamní kampaně na akce ICO (Initial Coin Offering), které se v poslední době objevují velice často a také často končí nezdarem. Vedle toho bude zakázáno propagovat bitcoinové burzy, digitální peněženky a příslušné poradenské služby. Ohroženy jsou navíc služby a produkty, které mají s těmito věcmi něco společného.
 
Google nezveřejnil své pohnutky, které jej vedly k tomuto kroku, ale je vidět, že se v ostatních případech zaměřuje na finanční služby, které mohou nezkušené lidi snadno přivést do problémů. Jde například o zmíněné Contracts for Difference. 
 
V případě CFD jde o smlouvu mezi dvěma stranami - kupcem a prodávajícím. Týká se toho, že prodávající zaplatí kupci rozdíl mezi původní cenou aktiva v době podepsání smlouvy a aktuální cenou, pokud tedy od té doby vzrostla. Jestliže se ale snížila, platí kupec prodávajícímu. Stejný mechanismus se přitom dá aplikovat i na kryptoměny, kde jsou pohyby na rozdíl od takových akcií firem velice prudké, a tak se dá i hodně vydělat, ale i hodně ztratit. 
 
Vedle toho je tu i Financial Spread Betting, což je prosté sázení na to, jak se budou vyvíjet například různé finanční trhy, což může být ještě "vylepšeno". Lze si totiž vsadit třeba na to, že jistý burzovní index překročí v určitý den určitou úroveň. To vše má společnou jednu věc, a sice vysoké riziko ztráty, které vykupuje to, že k takovým investicím nepotřebujeme velké finanční prostředky, pokud už nejde rovnou o sázení. 
 
 
David Gerard, autor knihy Attack of the 50ft Blockchain a kryptoměnový skeptik, toto rozhodnutí firmy Google pochopitelně přivítal. Dle něj se tím Google zaměřil především na riskantní investice hraničící s hazardem, které cílí na obyčejné lidi, což je problém. 
 
Hodnota Bitcoinu se mimochodem začala v posledních dnech opět propadat a stále míří k novodobému minimu ze začátku letošního února. 
 
reklama