reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google pokládá privátní podmořský transatlantický kabel Dunant

20.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Google pokládá privátní podmořský transatlantický kabel Dunant
Google potřebuje rychlé spojení mezi Evropou a Amerikou, nechce se však spoléhat na služby jiných společností. Podmořský kabel pod Atlantickým oceánem si tak položí sám. Ponese jméno Dunant po prvním nositeli Nobelovy ceny míru. 
Společnost Google chce vylepšit kvalitu svých cloudových služeb a k tomu potřebuje kvalitní spojení Evropy a USA (otevřena byla nová centra např. v Kanadě, v LA v USA, Nizozemí a Finsku). Nechce se však spoléhat jen na podmořské kabely jiných společností, které by vyžadovaly různé kompromisy. Možností je totiž zakoupit kapacitu již položeného kabelu, stát se součástí konsorcia a kapacitu v jeho rámci sdílet nebo si postavit a položit vlastní kabel. To je právě cesta, kterou zvolil Google a půjde tak o první privátně pokládané podmořské kabely.
 
Podmořské kabely Googlu
 
Důležitá je pro Google nejen rychlost, ale především nízké latence. Proto se společnost rozhodla položit si kabel sama ve spolupráci s TE SubCom podle toho, jak to přesně potřebuje. Google tak bude mít zaručené kromě nízkých latencí (díky menším vzdálenostem k cílovým centrům) také kapacitu a životnost kabelu, která se odhaduje na 15 až 25 let. Pravděpodobně ale bude jeho aktivní život i o něco delší.
 
Kabel ponese jméno Dunant po prvním nositeli Nobelovy ceny míru a zakladateli Červeného kříže. Povede z Virginia Beach v USA na pobřeží ve Francii. Hotov by měl být koncem roku 2020 a navýší přenosovou kapacitu mezi těmito dvěma kontinenty. Google už pokládá také privátní kabel se jménem Curie, který by měl být dokončen již v průběhu příštího roku. Dále je Google součástí okolo deseti konsorcií tvořících další kabely.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama