reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Street View byl vylepšen o kvalitnější záznam i AI

6.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Google Street View byl vylepšen o kvalitnější záznam i AI
Systém Google Street View je velice užitečný pomocník, který nám zprostředkuje pohled do různých koutů světa a poslouží i pro plánování cest či vyhledávání. Je tak jedině dobře, že se jej Google snaží zlepšovat. 
Dle dostupných zpráv se tak Google rozhodl podstatně vylepšit svůj kamerový systém, jež používají vozy či jiná zařízení pro Street View. Ten tak má sbírat mnohem více informací, s nimiž pak budou nakládat systémy pro strojové učení a obecně AI. Co to ale znamená? 
 
 
Dle Wired jde o největší upgrade systému Street View za posledních osm let. Ten dříve používal celkem osmnáct fotoaparátů zachycujících okolní prostředí, přičemž nový systém jich má pouze sedm, ale každý s 20megapixelovým senzorem, díky němuž se prý dočkáme podstatně lepších panoramatických snímků. 
 
Vedle toho má nový systém i dva lidary (laserové radary), a to vepředu a vzadu, které mohou být použity různými způsoby. Google by tak mohl třeba mapovat okolí silnic, aby dokázal zpřesnit své 3D mapy, ale to je otázka. Třeba jde jen o pomocný systém pro účely vývoje systémů autonomního řízení, i když s tím už Google samotný nemá mnoho společného od té doby, co tuto oblast odštěpil do společnosti Waymo.
 
Veškerá obrazová data budou dále zpracována, aby z nich Google do svých databází mohl zjistit různé užitečné informace, jako jsou různé nápisy. Systém tak bude moci lépe vyhledávat třeba obchody a případně i to, jakou mají provozní dobu. To samozřejmě záleží na tom, na co všechno snímací systém dohlédne a k čemu bude jeho rozlišení stačit. 
 
Dle Jen Fitzpatric z Google bude jednoho dne možné, aby Google Maps odpovídaly na složitější dotazy typu: "Jak se jmenuje ten růžový obchod vedle kostela na rohu?". Právě k tomu potřebují Google Maps získávat co nejpodrobnější snímky a z nich pak získat co nejvíce informací. A však o tom, k čemu mají sloužit palubní lidary, však nebylo řečeno nic konkrétního. 
 
Zdroj: Wired
reklama