reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google ustoupil, chystá cenzurovaný vyhledávač pro Čínu

2.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Google ustoupil, chystá cenzurovaný vyhledávač pro Čínu
Služby Googlu jsou v Číně zakázány, protože se společnost původně nepodvolila vůli zdejšího režimu. To se však patrně brzy změní, protože Google pracuje na vyhledávači speciálně pro Čínu, který bude filtrovat nepohodlné stránky.
Google je už od roku 2010 v Číně nepřístupný a problém je i s mnoha jeho službami (bez VPN si moc neškrtnete a dnes už kvůli kontrole VPN ani s ní). Tamnímu režimu nevyhovuje, že by si občané mohli na vyhledávači najít různé "nepohodlné" informace. Podle uniklých informací by se to ale brzy mohlo změnit a Google údajně už od jara 2017 pracuje na speciální verzi vyhledávače s kódovým označení Dragonfly pro Android, který úplně mění postoj Googlu a podvoluje se nařízením čínské vlády. Vyhledávač tak nebude zobrazovat zakázané stránky jako je např. BBC News nebo Wikipedia, také ale bude mít zakázáno zobrazovat výsledky na taková nepohodlná témata jako jsou lidská práva, demokracie, náboženství nebo protesty. Čína se nic nedozví ani o existenci Orwellova románu 1984 a dalších.
 
Google logo
 
Čína je obrovský trh, který Googlu kvůli jeho postoji k lidským právům zatím unikal. Je zde okolo tři čtvrtě miliardy uživatelů s přístupem na internet, což je obrovské číslo a to pak jdou všechny morální zásady stranou. Nový přístup se bude týkat i dalších služeb Googlu, tedy např. vyhledávání obrázků a dokonce i překladače. Předpokládá se, že pokud vše schválí čínské úřady, nový vyhledávač bude v provozu za 6-9 měsíců, tedy patrně začátkem příštího roku. Připomeňme, že Google začal v poslední době více spolupracovat i s čínskými společnostmi, zmínit můžeme např. investice do JD.com.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama