reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gorilla Glass Victus: sklo odolnější vůči prasknutí po pádu i poškrábání

23.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Gorilla Glass Victus: sklo odolnější vůči prasknutí po pádu i poškrábání
Odolná skla Gorilla Glass společnosti Corning jsou velmi oblíbená díky své odolnosti. Nová generace skla Victus nicméně poprvé vylepšuje obě odolnosti, tedy vůči prasknutí po pádu i vůči škrábancům.
Společnost Corning přichází s novou generací odolných skel Gorilla Glass Victus. Tentokrát nebylo použito číselné označení, ale latinské slovo Victus znamenající "přeživší". Doposud se totiž tvůrci skla soustředili obvykle buď na odolnost vůči prasknutí po pádu nebo vůči škrábancům. To mnohdy znamenalo, že se nová generace zlepšila v jedné vlastnosti, ale současně trochu zhoršila ve druhé a obecně ani poslední Gorilla Glass 6 nebylo nějak zásadně lepší než např. dnes už letité Gorilla Glass 3, které je mnohými považováno za nejlepší kompromis. Tentokrát se poprvé zaměřili na obě vlastnosti najednou.
 
Corning Gorilla Glass Victus
 
Victus vydrží pád ze 2 metrů na tvrdou podložku a má být 2krát odolnější vůči poškrábání než Gorilla Glass 6. Zároveň se počítalo s tím, aby byly vlastnosti zachovány i u zahnutých displejů. Předpokládá se, že se nové sklo poprvé objeví 5. srpna v Samsungu Galaxy Note 20 a později v dalších telefonech, tabletech, wearables, noteboocích a jiných zařízeních. Pro zajímavost, dodnes se skla Gorilla Glass dostala už na 8 miliard zařízení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama