reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GPU TU102 se ukazuje v plné kráse, některé Turingy budou vyráběny v Koreji

23.8.2018, Jan Vítek, aktualita
GPU TU102 se ukazuje v plné kráse, některé Turingy budou vyráběny v Koreji
Nyní se už můžeme podívat na to, jak vypadá čip TU102, který se montuje do karet GeForce RTX 2080 Ti. Je skutečně velký a vedle něj už byl vyfocen i TU104 a pak tu máme informace o tom, kde se nová GPU NVIDIE budou vyrábět či vyrábí. 
GPU NVIDIA TU102 tak skutečně není zrovna malý čip, však také obsahuje celkem 4352 CUDA jader nehledě na raytracingová jádra RT a další nálož AI jader Tensor. 
 
 
Očekávali bychom, že hlavní čipy generace Turing jsou založeny na 12nm technologii FinFET, kterou poskytuje tchaj-wanská společnost TSMC, tradiční to partner NVIDIE. Nicméně právě GPU Turing TU102 (RTX 2080 Ti) by mělo být vyráběno nejen na Tchaj-wanu, ale také v Koreji, jak dokládá následující snímek. 
 
Z toho tak jednoznačně kouká společnost Samsung, protože v Koreji není nikdo jiný, kdo by to mohl zvládnout a je pravděpodobné, že ten k tomu využívá svou vylepšenou 14nm technologii, která se v licenci firmy GlobalFoundries také označuje jako 12nm a AMD s její pomocí vyrábí moderní procesory Ryzen a Threadripper. Že by NVIDII nestačily kapacity, které dokáže TSMC poskytnout? Vypadá to tak. 
 
Krom toho by se však čipy TU104 na kartách RTX 2080 měly být vyráběny pouze na Tchaj-wanu. 
 
 
Nyní se už můžeme díky Expreview podívat na detailní snímky karty s čipem TU102. Grafický čip je skutečně obrovský a má k dispozici mohutné napájení, které vypadá na 16 fází.
 
 
 
 
NVIDIA dříve už využívala služeb Samsungu, respektive spíše ještě využívá, protože jeho 14nm FinFET slouží k výrobě slabších čipů Pascal a pro ty výkonnější posloužil 16nm FinFET firmy TSMC. Nyní je otázka, jak se budou od sebe lišit čipy GT102 vyrobené Samsungem a TSMC, respektive které mají lepší výhled pro dosažení vysokých taktů. 
 
Ovšem NVIDIA dosud neposkytla k novým kartám ovladače, takže i když ty už evidentně jsou v rukou odborné veřejnosti, ta nemá jak je otestovat a zjistit k tomu něco bližšího. Stále tak čekáme i na první benchmarky, které se budou dle očekávání věnovat především výkonu ve hrách využívajících klasická CUDA jádra a ne nová RT a Tensor. 
 
Zdroj: wccftech


reklama