reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GRACE-FO vypuštěny, sledovat budou vodu na Zemi

23.5.2018, Jan Vítek, aktualita
GRACE-FO vypuštěny, sledovat budou vodu na Zemi
Voda a její koloběh je v tomto období často probírané téma i u nás, ale už dlouho je to celosvětově významné téma. Pro studium koloběhu vody na Zemi jsou tak určeny i nová satelitní dvojčata GRACE-FO. 
Ta již byla úspěšně vypuštěna na palubě rakety Falcon 9 společnosti SpaceX, pro niž je to tak další úspěšná mise. Startovala z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii a vezla nejen tyto dva satelity, ale i pět komunikačních satelitů systému Iridium NEXT. 
 
 
Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On, zkráceně GRACE-FO, tak budou sledovat, jak na Zemi proudí a koluje voda. Jak ukazuje následující video, satelity Zemi obíhají nejdříve v těsném závěsu. Poté, co dospějí na místa svého určení, zaměří se na změny v ledové pokrývce včetně ledovců a dokáží sledovat dokonce i stav spodních vod. 
 
 
Dále budou i určeny pro monitorování řek a jezer, vlhkost půdy a změn v úrovni mořské hladiny. Mají nám tak umožnit lépe pochopit stav jedné z nejdůležitějších surovin, kterou zde máme, čili vody, ať už je v podobě sladké vody v řekách a nádržích, podzemní vody, uložené v ledu, atd. Proč je to důležité, to asi není třeba vysvětlovat. 
 
K čemu konkrétnímu mají ale GRACE-FO přispět? Vědci si slibují zpřesnění meteorologických modelů, možnost předpovídat nástupy období sucha na jedné straně a povodní na druhé, a tedy i schopnost na to lépe a včasněji reagovat. Satelity budou vše měřit pomocí monitorování své rychlosti. Ta bude ovlivněna gravitací hmoty, která se pod nimi nachází, což pochopitelně vychází i z množství přítomné vody. GRACE-FO tak budou schopny zjistit, z jakých oblastí voda mizí a do jakých naopak přibývá. A jak už název satelitů napovídá, jde o druhou část mise, která začala v roce 2002, kdy začal kolem Země kroužit původní satelit GRACE. Na jeho úspěch mají navázat dva nové satelity, které poskytnou přehled o vodě z globálního hlediska. 
 
Satelity byly umístěny na oběžnou dráhu ve výšce 490 kilometrů zhruba deset minut po startu Falconu 9, a to nad Pacifikem. Poté byl druhý stupeň rakety opět zažehnut a vynesl zbylé satelity Iridium NEXT na vyšší oběžnou dráhu. Z videa to může vypadat, že satelity krouží těsně u sebe, ovšem tak tomu bylo pouze krátce po jejich umístění na orbitu. Postupně se rozdělí, přičemž jeden orientovaný dolů k zemi bude obíhat o něco níže než druhý, který je orientován pryč k volnému prostoru. To umožní, aby vzdálenost mezi nimi narostla na potřebných 220 kilometrů a poté bude první satelit z nižší orbity vynesen do úrovně druhého a od té doby už budou obíhat v tandemu na zcela stejné dráze. 
 
 
Zdroj: Astronomy


reklama