reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafenové vrstvy na HDD by mohly zvýšit hustotu dat až 10krát

9.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Grafenové vrstvy na HDD by mohly zvýšit hustotu dat až 10krát
Pevným diskům čím dál více konkurují SSD, nicméně vysoké kapacity jsou stále problém z cenového hlediska. Vědci z University of Exeter vyvinuli grafenové vrstvy, které by HDD mohly pomoci udržet si své místo na slunci.
Dnes už se v podstatě stalo standardem mít i v běžných počítačích SSD. Pevné disky jsou na ústupu, nicméně ani QLC technologie u SSD stále nezajistila cenovou srovnatelnost mezi oběma technologiemi. Zejména u vyšších kapacit tak mají pevné disky výrazně navrch v ceně, zatímco strádají v rychlosti. Vědecké týmy na University of Exeter a dalších univerzit v Indii, Švýcarsku, Singapuru i USA přišly s novinkou v podobě grafenových vrstev, které by měly umožnit pevným diskům dále výrazně zvýšit hustotu.
 
Pevný disk
ilustrační foto, autor: uwe hermann [CC BY-ND 2.0], přes Flickr
 
Klasické plotny v pevných discích mají ochranné vrstvy na bázi uhlíku (carbon-based overcoats - COC), jejichž tloušťka se postupně snižuje a z původních cca 12,5 nm se v průběhu let dostala až někam ke 3 nm. To se už dostáváme na hustotu okolo 1 Tb na čtvereční palec. Bohužel na další zvyšování za tuto hranici bychom potřebovali snížit tloušťku vrstev pod 2 nm, a to je problém. Taková vrstva by už nevykazovala dostatečnou ochranu proti korozi, opotřebení, nebyla by dostatečně tepelně stabilní a byla by také nekompatibilní s technologií HAMR.
 
Vědci ale přišli s náhradou klasických vrstev COC za grafenové. I ty jsou sice založeny na uhlíku, ale tento do značné míry revoluční materiál dokázal vylepšit vlastnosti v nejedné oblasti technologií a nejinak by tomu mělo být i zde. Měl by snižovat odpor na polovinu, zvýšit odolnost vůči korozi, opotřebení a přitom být kompatibilní i s HAMR. Podle vědců by tak mělo být možné dosáhnout hustot okolo 4-10 Tb na čtvereční palec. Otázkou samozřejmě je, kdy (a zda vůbec) se tato technologie dostane do komerčně dostupných disků a jak drahé to vlastně bude.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama