reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hack firmy Verkada: útočníci se dostali ke kamerám v Tesle i ve vězeních

10.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Hack firmy Verkada: útočníci se dostali ke kamerám v Tesle i ve vězeních
Dalšímu úniku citlivých dat byla vystavena společnost Verkada. Ta spravuje přes 150 tisíc bezpečnostních kamer po nejrůznějších institucích. Hackeři se podívali do vězení, továren a ani se nemuseli moc namáhat s prolomením systému.
Společnost Verkada si poslední únik rozhodně nedá za rámeček. Spravuje totiž obrovské množství bezpečnostních kamer, ke kterým se nedávno dostali hackeři. Konkrétně šlo o více než 150 tisíc živých streamů z nejrůznějších kamer. Mohli tak údajně sledovat záznamy např. z vězení, psychiatrických oddělení, nemocnic, policejních stanic, škol, kanceláří samotné Verkady a hackeři se dostali i k záznamům z továren automobilky Tesla. Podle kyberbezpečnostní společnosti Check Point tak jde o stále populárnější útok na dodavatelský řetězec firem než na samotné firmy, jejichž vlastní systémy jsou zpravidla lépe chráněné.
 
Bezpečnostní kamery
ilustrační foto, autor: Hustvedt, CC BY-SA 3.0, přes Wikimedia Commons
 
Zajímavé je i to, že k útoku prý nebylo potřeba žádných zvláštních hackerských dovedností. Hacknutých databází e-mailů a hesel se všude povaluje spousta a hackeři jen chytře využili dat, která našli na Internetu. Správnou kombinací uživatelského jména a hesla získali přístup k super-admin účtu celého systému a cloudu společnosti včetně video archivu. K útoku se přihlásil Tillie Kottmann a hackerská skupina, do které patří.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama