reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři napadli cloud Tesly, těžili tu kryptoměny

22.2.2018, Milan Šurkala, aktualita
Hackeři napadli cloud Tesly, těžili tu kryptoměny
Těžba kryptoměn na počítačích jiných uživatelů je pro hackery velmi lákavá a není divu, že hledají počítače, na kterých by mohli spustit další skripty. Jedněmi z nedávno napadených byly i cloudové servery automobilky Tesla běžící u Amazonu.
Těžba kryptoměn na vlastním počítači se dnes až tak moc nevyplatí, nicméně pokud necháte těžit počítače jiných lidí, jde rázem o velmi lukrativní podnik, obzvlášť pokud se skripty pro těžbu podaří dostat na velké množství počítačů. Útočníci takto využívají např. webové stránky s vysokou návštěvností nebo cloudové servery, ideálně nezabezpečené. A právě to se stalo automobilce Tesla.
 
Tesla Model S
 
Ta pro své cloudové servery využívá Amazon Web Services. Bohužel se správce účtu dopustil hrubé bezpečnostní chyby a servery nebyly nijak zaheslované (tedy volně přístupné veřejnosti). Hackeři si toho všimli a nahráli sem skripty pro těžbu kryptoměn. Aby je lépe zamaskovali, nechali komunikaci proudit přes neobvyklý port s využitím proxy serveru a veškerá komunikace byla kryptovaná, aby nešlo poznat, jaká data tu vlastně proudí.
 
Nezabezpečený server našli výzkumníci z Red Lock, kteří procházejí internet a hledají špatně nakonfigurované a nezabezpečené servery. Jedním z nich byl právě server Tesly, na kterém běžel těžící software. Neví se, jak moc se útočníkům povedlo natěžit, ani k jakým datům na serveru se dostali. Podle všeho by ale mělo jít o telemetrii z testovacích aut a nikoli data běžných zákazníků Tesly.
 
Samotní výzkumníci se na data nedívali, protože ctí etický hacking. Přesto tato data mohou být cennými daty pro konkurenci, o to ale patrně nikomu nešlo. V rámci bug bounty programu byli výzkumníci z Red Lock odměněni částkou $3000, kterou darovali na charitu.
 
Zdroj: wired.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama