reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři ukradli Ethereum za 20 milionů USD díky špatné konfiguraci

12.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Hackeři ukradli Ethereum za 20 milionů USD díky špatné konfiguraci
Kryptoměny hodně lákají zločince a hackery. Tentokrát se skupina hackerů dostala ke zhruba 20 milionům dolarů díky špatně nakonfigurovaným Ethereum klientům. Problémem bylo otevřené spojení z Internetu.
Čínská společnost Qihoo 360 Netlab už dříve našla, že hackeři využívají občas otevřeného portu 8545 u Ethereum klientů k vyluxování peněženek. Zatímco v březnu to u jedné skupiny byla jen necelá 4 Etherea (tehdy cca $2500), další skupina to vzala pěkně od podlahy a dodnes už stejným způsobem vykradla peněženky s kryptoměnou o celkové hodnotě 38.642 ETH. Při dnešních cenách to činí 20,5 milionu dolarů a v již zmíněném březnu by to bylo i přes 27 milionů.
 
Ethereum hack
 
Vtip je v tom, že v některých případech nejsou aplikace správně nakonfigurovány a Ethereum klient (jako je např. geth) má otevřené JSON-RPC rozhraní (tzv. vzdálené volání procedur) na portu 8545 do Internetu bez správného nastavení síťových pravidel. Ve většině případů je rozhraní zavřeno, příp. je povoleno jen pro daný stroj, na kterém klient běží, tedy localhost, resp. 127.0.0.1. Pokud je však klient otevřen světu a nabízí jim RPC, není pro hackery až tak těžké se dostat dovnitř a získat kryptoměnu na svůj účet.
 
Toto skenování pro exponované klienty začalo ve větším v loňském listopadu, ale ještě výrazně posílilo poté, co byla tato technika zveřejněna. Jak již bylo zmíněno, jedna skupina si takto přišla na více než 20 milionů dolarů, ale není jediná, kdo se snaží o totéž. Celkové množství ukradených prostředků tak nelze ani odhadovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama