reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři znovu přinutili tiskárny propagovat youtubera PewDiePie

18.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Hackeři znovu přinutili tiskárny propagovat youtubera PewDiePie
Už před měsícem se hackerům povedlo dostat se k desetitisícům nechráněných tiskáren na internetu a nechali je tisknout podporu pro youtubera PewDiePie. Nyní útok zopakovali s 2krát tak velkým rozsahem.
Hackeři znovu upozornili na zranitelnost tiskáren volně připojených k internetu. Spousta z nich není nijak zvlášť zabezpečena a hackeři toho už využili před měsícem, kdy na necelých 50 tisících tiskárnách po celém světě nechali vytisknout papír, který vyzýval uživatele ke zrušení odběru YouTube kanálu T-Series z Indie a přihlášení se k youtuberovi PewDiePie. Právě T-Series mu v počtu sledujících hodně šlape na paty. Nedávno byl útok zopakován, a to s dvakrát tak velkým rozsahem. K tisku propagace PewDiePie mělo být přinuceno okolo 100 tisíc tiskáren.
 
Hack
 
www.elbpresse.de [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], přes Wikimedia Commons
 
Cílem hackerů není jen podpořit svého oblíbence (ten je spíše jen zneužit k tomu, aby se útok více zpopularizoval), ale především upozornit na zranitelnost a možnosti nabourání se do tiskáren. Není totiž až tak složité se pak dostat k naskenovaným dokumentům, které mohou být mnohdy velmi citlivé povahy. Možné je prý i měnit tištěné dokumenty a hackeři hovoří také o tom, že by mohli na dálku fyzicky zničit čipy v tiskárnách. Chtějí tak upozornit např. na instalaci nejnovějších bezpečnostních záplat, nebo zamezení přístupu online, pokud to není potřeba.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama