reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HDD ještě nekončí: co mají za sebou a před sebou?

16.6.2015, Jan Vítek, článek
HDD ještě nekončí: co mají za sebou a před sebou?
Pevné disky dnes bojují o své místo na výsluní především s SSD, ale nezdá se, že by měly v dohledné době podlehnout. Mají za sebou dlouhý vývoj a před sebou zase slibnou budoucnost a tomu všemu se bude věnovat dnešní článek.

Toshiba Corporation


Toshiba není na rozdíl od Seagate a WD firma, která se spoléhá výhradně na výrobu úložných zařízení, to spíše naopak. Oproti nim jde o průmyslového giganta, který má chapadla v automobilovém i železničním průmyslu, vojenských obranných systémech, zdravotnictví, jaderné energii, audiovizuální technice a mnoha dalších odvětvích. Výroba pevných disků je pro Toshibu tedy jen jedním z mnoha byznysů a pro českého zákazníka jsou její modely zase "na oplátku" daleko méně zajímavé než disky Seagate a WD, alespoň dle pořadí nejoblíbenějších a nejprodávanějších disků. Na rozdíl od Seagate a WD má ale Toshiba daleko více rozjetou produkci SSD a je jedním z hlavních výrobců pamětí NAND Flash. Není ale divu, že Toshiba je dnes nejmenším výrobcem pevných disků s podílem cca 15 %, zatímco Seagate a WD mají kolem 40 - 45 %.





Mezi naší trojicí firem je Toshiba také bezpečně nejstarší, však její kořeny sahají do roku 1938 a ani tehdy nešlo o novou společnost, ale spojení dvou firem, takže když budeme počítat i je, pak historie Toshiby začíná v roce 1875. My se hned přesuneme do moderní doby, a to do roku 2009, kdy se Toshiba dohodla se společností Fujitsu na odkoupení její HDD divize. Firma se tehdy zabývala především výrobou 2,5" disků, které montovala také do svých notebooků, přičemž akvizice HDD divize Fujitsu z ní učinila světově největšího výrobce malých HDD. Dosáhla třetinového podílu na trhu, a předhonila tak Hitachi i WD.




1TB a 2,5" disk Toshiba MQ01ABD100


V té době už měly na trhu s desktopovými disky dominantní postavení firmy Seagate a WD, což bylo často kritizováno. Toshibě tak bylo regulačními orgány umožněno, aby získala část duševního vlastnictví a výrobních kapacit od WD, a stala se tím třetím výrobcem desktopových disků (ty před rokem 2012 nevyráběla). Výměnou za to bylo firmě WD dovoleno, aby pohltila HDD divizi firmy Hitachi. Následně se tedy zhruba v roce 2012 dostaly na trh 3,5" pevné disky značky Toshiba, které ale ve skutečnosti vyráběla v Číně firma Hitachi, tedy v té době již pod WD. Toshiba se tedy nestala opravdu třetím výrobcem 3,5" disků, ale spíše takovým virtuálním výrobcem. Objevily se ale také informace, že Toshiba ve skutečnosti vlastní zhruba pětinový podíl oné čínské továrny Hitachi (WD), a můžeme ji tak v podstatě brát za firmu s vlastní výrobní kapacitou.


Aktuální nabídka firmy


Dnes Toshiba a její Storage Device Division pokračuje s výrobou desktopových disků a nedávno představila 5TB model PX3010E-1HQ0. Když se ale proklikáme až k nabídce pevných disků této firmy, narazíme i na 6TB modely, ale ty patří bez výjimky do kategorie eHDD, čili podnikových pevných disků. To nám ale vůbec nemusí vadit, protože jde v podstatě o normální disky pro SATA 6 Gbps, ale vedle nich tu jsou i disky pro SAS 6 Gbps a 12 Gbps. Pevné disky 3,5" cHDD pro běžné spotřebitele končí na kapacitě 3 TB a jde pouze o jednu řadu DT01ACA. Toshiba tedy nemá v nabídce tolik řad jako Seagate a WD, což je vzhledem k jejímu podílu na trhu pochopitelné.




Toshiba DT01ACA100


Na našem trhu je dle serveru Heureka, tedy pouze co se týče samostatně prodávaných disků, nejoblíbenější 1TB model DT01ACA100. Před ním jsou ale desítky různých disků od Seagate a WD, takže můžeme říci, že pevné disky Toshiba jsou u českých uživatelů na okraji zájmu.
reklama